Mit várhatok a sebészeti bölcső eltávolításától?

A sebészi eljárások eltávolítják a szemölcsöket, de mivel nem gyógyítják a szemölcsöket, az emberi papillomavírust (HPV) okozó vírust, a szemölcsök visszajönnek. A szemölcsök műtéti úton eltávolíthatók elektrosebészeti és curettage vagy lézeres műtéten keresztül. A legtöbb esetben a sebészeti bölcső eltávolítása járóbeteg-alapon történik, és csak helyi érzéstelenítést igényel.

Az orvosok tipikusan ajánlják a szemölcs eltávolításának típusát, amelyet úgy érzik, hogy a legkevésbé valószínű, hogy hegesedést okoz. Például a lábfej talpján növekszik a szájpadszem, és amikor klaszterekben nőnek, úgy nevezik őket mint mozaikos szemölcsök. A sebészeti módszerek alkalmazásával a plantáris szemölcsök eltávolítása jelentős hegesedést okozhat, ezért az orvosok csak a műtét után javasolják a műtétet.

Az elektrosebészetben és a curettage-ban az orvos tűt helyez a szemölcsre. Az elektródszitálásnak nevezett eljárásban a szemölcs szöveteit a tűn áthaladó elektromos áram megégte. A csecsemőt, éles szélekkel ellátott kanálhoz hasonlító eszközt használnak, hogy a fennmaradó halott szöveteket levágják. A műtétet követően tiszta és száraz területet kell tartania.

Az elektro-sebészet és a curettage hatékony módszer a sebészeti szemölcs eltávolítására, és csak 30 percig tart. A lézeres műtéthez képest ez az eljárás viszonylag olcsó. Az elektrosebészet és a curettage leggyakoribb mellékhatása hegesedés. Egyéb lehetséges mellékhatások közé tartoznak az idegkárosodás, a lassú gyógyulás és a fertőzés kockázata.

A lézeres műtét során az orvos nagy intenzitású fénysugarat használ, hogy sebészeti úton eltávolítsa a szemölcset. A műtétben kétféle lézer használatos: pulzáló festék lézerek és szén-dioxid lézerek. Az impulzus festék lézerek megtámadják a szemölcs vérét, éhezik, és leesik. Az impulzus festék lézerekkel végzett ismételt kezelések gyakran szükségesek a sikeres szemölcs eltávolításához. A széndioxid lézerek szikével működnek, hogy a bozót el lehessen vágni, és csak egy kezelést igényelnek.

A makacs szemölcsöknél vagy a széles területen elterjedt több szemölcsnél a lézeres műtét a sebészeti szemölcs eltávolításának legjobb módja. Nem csak a közös szemölcsökre és a gyomirtó szemölcsökre érvényes, hanem a genitális szemölcsök eltávolítására is. A lézeres műtét azonban drága, és a helyreállítási idő akár öt hétig is eltarthat. A lézeres műtét másik hátránya, hogy megszünteti a szervezet által az érintett területen lévő szemölcsök ellen épített immunitást, ezáltal a szemölcsök újraindulása valószínűbb.