Milyen tényezők befolyásolják a sperma viszkozitását?

Az egészséges sperma tipikusan az ejakuláció után kevesebb mint egy óra elteltével cseppfolyósodik, ami azt jelenti, hogy a sperma, amely nem képes erre, valószínűleg túl vastag ahhoz, hogy könnyen eljusson a méhnyak felé. Ez megnehezítheti a gyermeket egy partnerrel, de a kedvezőtlen spermium viszkozitás jellemző okainak ismerete segítheti a legtöbb embert abban, hogy megoldja a problémát. Például a spermium viszkozitását befolyásoló egyik fő tényező a hidratáció, ami azt jelenti, hogy a vékony spermát igénylő férfiaknak sok vizet kell itatni. A jó spermaminőség elérése érdekében figyelembe kell venni a bevitt gyógyszerek figyelmét is, mivel egyes gyógyszerek befolyásolhatják a sperma viszkozitását. Ezenkívül a fertőzések a sperma túlságosan vastagabbá teszik a sperma mozogását, de a baktériumok megszabadulása segíthet a folyadék kiszűrésében.

A kiszáradás olyan vastag spermához vezethet, amely lényegében csapdába ejtette a spermiumot, és nem teszi valószínűvé a koncepciót. Azok a férfiak, akik észreveszik, hogy a spermájuk hirtelen vastagabb a szokásosnál, arra ösztönzik őket, hogy növeljék a folyadék bevitelét, különösen a vizet. Azt is meg kell próbálnia csökkenteni az ivott diuretikumok mennyiségét, beleértve a kávét, az alkoholt és a szódát, mert ezek a szervezetet idővel dehidratálják. Az elegendő hidratálás általában hat-nyolc pohár vizet igényel naponta, bár többet gyakran szükségesek azoknak a férfiaknak, akik meleg időben gyakorolnak vagy dolgoznak. Általában néhány napig eltart egy elég hidratált tartózkodás, hogy a spermium viszkozitása javuljon.

Egyes gyógyszerek a szokásosnál vastagabbá teszik a spermát, ezért azt javasoljuk, hogy azok a férfiak, akik észreveszik a spermaminőség változását, fontolóra veszik az általuk szedett gyógyszereket. Míg egyes gyógyszerek vastagabbá tehetik a spermát, és el kell kerülni, ha a termékenység növelése a cél, mások ellenkező hatást gyakorolnak, és hasznosnak bizonyulhatnak az erőfeszítés szempontjából. Például az E-vitamin, a guaifenezin és az N-acetil-cisztein mind olyan kiegészítők, amelyek a sperma vékonyabbá tételére szolgálnak. Vannak olyan tabletták is, amelyek több tápanyagot kombinálnak a spermium viszkozitásának javítása érdekében. Bár ezek a szerek általában megvásárolhatók a pulton, a férfiaknak azt tanácsolják, hogy kérdezzék meg orvosukat, mielőtt ezeket bevennék erre a célra.

A spermium viszkozitásának egy másik tényezője a fertőzés jelenléte, mivel a prosztata mirigyben vagy a sertéshólyagban lévő baktériumok egészségtelen spermához vezethetnek. Azok a férfiak, akik észreveszik, hogy a spermájuk a vastagabb a szokásosnál, és hogy van duzzanata vagy kellemetlen érzékenysége is, az orvosának tudnia kell. Sok esetben az antibiotikumok megszabadulhatnak a fertőzéstől, lehetővé téve a spermium viszkozitásának visszatérését a normális szintre, így a koncepció lehetséges.