Milyen egészségügyi előnyök származnak a nevetésből?

Az a régi üzenet, hogy a nevetés a legjobb gyógyszer, gyakran igaz. Ez a gyakorlat jó a testünknek, valamint a lelkünknek, és meglepő egészségügyi előnyei vannak. Amellett, hogy nevetnek, a pozitív kilátások megőrzése és a humor felfedezése a hétköznapi életben is növelheti a várható élettartamot.

A gyerekek elég gyakran vidám lelkek. Az átlagos óvodás napi 400-an nevet. A felnőttek azonban csak napi 17 alkalommal nevethetnek. Ha valaha elgondolkoztál, hogy miért fogyaszthat a gyermek bármi sem anélkül, hogy súlyt szerezne, részben a nevetséghez vezethet. Napi 10-15 perc nevetés több mint 200 kalóriát éget, körülbelül ugyanannyi mennyiséget egy közepes méretű édességboltban.

A kalóriaégetés része a nevetés kardiovaszkuláris gyakorlatának, mivel emeli a szívfrekvenciát, ezáltal felgyorsítja az anyagcserét. Ha diétázik, fontolja meg a nevetés felvételét az edzésprogramba. Ne feledje, hogy egy jó sitcom könnyen megtartja a nevetést 20 vagy több percig.

A nevetésről is kiderült, hogy enyhíti a stresszt. Valójában a sürgősségi osztályokon dolgozó nővérek tanulmányai azt találták, hogy a legkevésbé valószínű, hogy a munkahelyén humoros emberek lehetnek a munkahelyi elégetés és a magas stressz. Ez azért van, mert a nevetés segít a szervezetben olyan vegyi anyagokat előállítani, mint a növekedési hormon és a dopamin. Segít a szervezetnek csökkenteni a “stressz hormonok” termelését, például az epinefrint, a kortizolt és az adrenalint.

Továbbá az ápolónők, akik képesek voltak vicceket pásztázni, szintén növelték a beteg kényelmét. Dr. Patch Adams, a “humanitárius bohóc” szószólója nem volt rossz abban az esetben, amikor rájött, hogy a betegekkel való vicc valóban segíthet az embereknek gyorsabban fellépni, vagy kevésbé érzékelheti a fájdalmat. A fájdalomkezelés terén végzett legújabb vizsgálatok azt mutatják, hogy a fájdalom részben perceptuális, és a stressz hormonok befolyásolják. Minél több stressz hormon van a szervezetben, annál nagyobb fájdalmat érez a beteg. Ezért a nevetés egyedül segíthet az egyszeri fájdalom incidensek enyhítésében vagy a krónikus fájdalom enyhítésében.

A nevetés növeli az immunválaszt a szervezetben a T-sejtek termelésében, ami segít a fertőzés elleni küzdelemben. A nevetés Gammainterferon és B-sejtek nevű fehérjéket is termel. Ezek a sejtek olyan antitesteket biztosítanak, amelyek megkeresték és elpusztítják a betegségsejteket. Sok nevetés is megakadályozhatja, hogy egy személy hideg legyen, vagy évente kétszer, és feltétlenül segítséget nyújt a krónikus betegségben szenvedőknek.

Ha nehézségekbe ütközed a nevetés, sokféleképpen lehet segítséget kapni. Gondolj a komikus filmekre, amelyeket szeretsz, és próbálj meg néhányat bérelni. Tanuld meg a vicceket, és készíts el egy éjszakai viccet a családoddal. Az emberek néznek, és szépen nevetnek az emberi viselkedés abszurditásán. Vigyázz magadra is, akik nevetnek, mert a nevetés valóban fertőző. Talán gyakrabban nevetsz magaddal, ha olyan emberekkel találkozol, akik gyakrabban nevettek.