Mi történik egy aspirin allergiás támadásban?

Az aszpirin allergia valami félrevezető, mert nagyon kevesen vannak olyanok, akik valójában allergiásak az aszpirinre. Sok az aszpirinre érzékeny, ritka esetekben ezek az emberek súlyos tüneteket okozhatnak. A rosszindulatú “aszpirin allergia” fő gondja az, hogy csökkenti a légzési kapacitást azáltal, hogy asztmát okoz, és ez olyan súlyosá válhat, hogy szükség van a sürgősségi helyre.

Az aszpirinre gyakorolt ​​érzékenység lehet minimális, vagy súlyos tünetekhez vezethet. Az ilyen állapotra utaló tünetek közé tartozik a csalánkiütés vagy viszketés, az orrdugulás, köhögés vagy asztma. Ennek az érzékenységnek másik jele az, ha az ajkak vagy a nyelv duzzadt. Súlyosabb reakció lehet az arc duzzanata és légzési nehézség. Ha ezek közül a tünetek közül bármelyik jelen van az aszpirin szedése után, és ez néhány órát igénybe vehet, az embereknek fel kell venniük az orvosukat, de nem várhatják vissza a telefonhívást, ha légzési nehézséget vagy szélsőséges duzzanatot tapasztalnak.

Fontos megérteni, hogy néhány ember, és ez rendkívül ritka, anaphylaxiás sokkreakciót válthat ki az aszpirinre. Az anafilaxiás sokk tünetei között szerepelnek az “aszpirin allergia”, mint a csalánkiütés, a sípolás és az arc duzzanata, ugyanazok a tünetek, de általában súlyosabbak. Egyéb keresendő dolgok közé tartozik a gyors szívverés, ájulás vagy szédülés, émelygés vagy hányás, zavartság, bizsergő érzés és nyelési nehézség. A légzés gyorsan romlik, és az anafilaxiás esetek orvosi vészhelyzetek.

Az orvosi szakirodalomból úgy tűnik, hogy egyes emberek hajlamosabbak az “aszpirin allergia” kevésbé súlyos formájára. Ezek közé tartoznak azok, akik asztmából vagy krónikus orrdugulásból szenvedtek. Az egyes nem szteroid gyulladáscsökkentőkkel (NSAID-k) szemben allergiás személyek, mint az ibuprofen és a naproxen-nátrium, szintén aszpirinérzékenységgel rendelkezhetnek. Ez valójában mindkét módon működhet, és az aszpirinre érzékenyek érzékenyek lehetnek a nem szteroid gyulladásgátlókra.

Sok termék tartalmaz aszpirint vagy NSAID-t, és ezek tartalmazhatnak sok hideg gyógyszert, néhány savkötőt és számos vényköteles fájdalomcsillapítót. Vannak, akik allergiát alakítanak ki minden szalicilátra, és ezek természetesen számos különböző ételben és italban jelen vannak. Ha az orvos gyanítja, hogy az aszpirin allergia vagy a szalicilát allergia súlyos, akkor szalicilátokat tartalmazó élelmiszerek bevitelének korlátozására vonatkozó javaslatai lehetnek. Az embereknek nézniük kell a kozmetikai termékeket is, mivel ezek közül számos szalicilsavval rendelkezik, és valószínűleg kerülni kell őket, ha allergia vagy érzékenység áll fenn.