Mi okozza a mandulagyulladást?

A mandulagyulladás a mandulák gyulladására utal. Általában vírusok vagy bakteriális fertőzés okozta. Amikor a vírusfertőzés az oka, a mandulagyulladás általában kezelés nélkül megoldódik, de szükség szerint pihen, folyadékok és fájdalomcsillapítás.

A bakteriális fertőzés okozta fajta nagyon gyakran strep baktériumok eredménye. Strep, vagy strep torok által okozott mandulagyulladást általában láz kísér. A mandulák duzzadtnak tűnnek és fehér fertőző anyagban lehetnek bevonva vagy fehér foltok. Néha a strep torok extrém fejfájást okozhat és az állkapocs alatt lévő mirigyek dagadhatnak vagy fájdalmasak lehetnek.

A Strep torok antibiotikumokkal kell kezelni. A lelassulási strep torok a nagyon komoly heves lázzal vagy a reumás lázzal járhat, ami károsíthatja a szívet. A Strepet gyakran diagnosztizálják perceken belül egy orvosi rendelőben egy gyors strep teszten keresztül. Azok, akik a fenti tüneteket tapasztalják, különösen a szélsőséges torokfájásokat, amelyek lázzal járnak, ne habozzanak orvoshoz fordulni, mivel a tünetek gyorsan megoldódhatnak antibiotikumokkal.

Bizonyos vírusok gyulladt mandulákat okozhatnak, és a legtöbb viszonylag kicsi, és kezelés nélkül oldódik meg. Azonban a gyomorpanasz, enyhe láz és a súlyos kimerültség érzése a mellhártyagyulladást jelzi mononukleózis (mono). Bár a mononukleózis elsődleges kezelése nyugszik, néhány komoly szövődmény keletkezhet a betegségből. Azok, akik gyanúsították a monót, látniuk kell egy orvost, hogy kizárják a szövődményeket, például a megnagyobbodott májat vagy lépet.

Időnként az állapot krónikus, és önmagában nem oldódik meg. A dagadt tünetek enyhülhetnek. Az alvás során fellépő légzés szintén érintett, ami horkolást, idő előtti ébrenést és esetenként alvási apnoét okoz, rövid időn át a légzés megszüntetését.

A krónikus mandulagyulladás néha az allergiák eredménye. Más esetekben a mandulák egyszerűen nem térnek vissza vírusos fertőzésekkel vagy bakteriális fertőzésekkel, és gyakran torokfájás fordulhat elő. A krónikus változathoz gyakoribb torokgyulladásokat kell meghatározni, amelyeket évente több mint öt évre definiálnak. A légzés, lenyelés vagy alvás duzzadt vagy gyulladt mandulák által károsodott, az orvosok javasolhatják a mandulák eltávolítását.

Néhány közelmúltbeli tanulmány kimutatta, hogy a tonsillectomies, amely sokkal gyakoribb, mint most, a gyermekek viselkedési változásait eredményezheti. Egy klinikai vizsgálat során figyelemhiányos és hiperaktivitási rendellenességgel (ADHD) diagnosztizált gyermekek tonsillectomíziájára és krónikus torokfájásra került sor. Ez a tanulmány megállapította, hogy a tonsillectomies gyakran oldja meg az ADHD tüneteit. A tünetek megjelenésének lehetséges oka azt sugallja, hogy a duzzadt mandulák miatt az alváshiány befolyásolhatja a viselkedést és utánozhatja az ADHD tüneteit.

Egy másik újabb tanulmány szerint a krónikus mandulagyulladás az emberi papillomavírus vírus (HPV) formáinak való kitettség eredménye lehet. A 2004-ben Litvániában végzett vizsgálatban az esetek mintegy 30% -ában HPV-t is kimutatták.