Mi a tünete a gyenge immunrendszernek?

A gyenge immunrendszer tünetei közvetlenül kapcsolódnak ahhoz, hogy képtelenek hatékonyan megvédeni a szervezetet a betegséget okozó szervezetektől. Ha megfelelően működik, az immunrendszer védelmet nyújt a baktériumok, vírusok, gombák, rosszindulatú sejtek és más káros anyagok ellen. Az első védelmi vonal olyan akadályokat tartalmaz, mint a bőr és a nyálkahártya. Ha a behatoló kórokozók áthaladnak ezeken a gátokon, akkor egy általánosított immunválaszral szembesülnek, amelyet a limfociták specifikus válasza követ. Ha az immunrendszer bármelyik oldala meggyengül, akkor az eredmény növekedhet a fertőzések gyakoriságával és időtartamával.

Ha a kórokozókat nem képes hatékonyan megszüntetni a szervezet természetes védekezése, a gyenge immunrendszer tünetei a betegség fokozott fogékonyságának nyilvánulnak. A csökkent immunrendszeri betegségekben gyakrabban fordulhatnak elő a megfázás, influenza vagy gombafertőzés. A betegségek súlyossága rosszabb lehet és az átlagosnál hosszabb. Az ismétlődő fertőzések – mint például a gyakori vese-, sinus- vagy fülfertőzések – szintén veszélyeztetett immunrendszert jelezhetnek. Egyéb tünetek lehetnek lassú gyógyító vagy gyakran fertőzött sebek.

A betegségeket néha még nehezebb kezelni, ha az emberek gyengített immunrendszert alkalmaznak. Az antibiotikumok rendszeres lefolyása nem fog megölni fertőzést egy veszélyeztetett immunrendszerben. Intravénás antibiotikumok szükségesek lehetnek a tartós fertőzések hatékony eltávolítására. A betegség számos jele tulajdonképpen a fertőzést gátló immunrendszernek köszönhető. Néhány betegséggel járó fájdalom, fájdalom és láz az immunrendszer működése.

Az immunrendszer rendellenesség szerepet játszhat bizonyos hosszú távú betegségek kialakulásában is. Bizonyíték van arra, hogy a károsodott immunrendszer krónikus fáradtság-szindrómához és krónikus gyulladáshoz kapcsolódik. Hosszú távú emésztési rendellenességek is jelentkezhetnek. A tartósan hányás, hasmenés vagy étvágytalanság jelezheti a mögöttes immunhiányt. Bizonyos vérszegénység és más vérképzőszervi rendellenességek a gyenge immunrendszer tünetei lehetnek.

Az autoimmun rendellenességek az immunrendszer diszfunkciói, amelyek meggátolják, hogy felismerjék az én részeit. Ahelyett, hogy kizárólag kórokozókat célozna meg, az immunrendszer tévesen támadja a test saját sejtjeit. A lupusban, a reumatoid arthritisben és más autoimmun betegségekben szenvedő betegek szintén gyenge immunrendszer tüneteit mutatják. Az általános lakosságnál gyakrabban fordulhatnak elő fertőzések.

Normális, ha a kisgyermekek és az idősek gyengébb immunrendszert alkalmaznak, mint más korosztálybeliek. Az alkoholizmus, a kábítószer-használat és a dohányzás csökkentheti az immunrendszer működését is. Emellett a megfelelő táplálék hiánya gyakori oka a fejlődő országokban tapasztalható immunhiányoknak. Egy betegség átmenetileg is gyengítheti az immunrendszert. Tápanyag sűrű ételek, testmozgás és elegendő alvás ajánlott az egészséges immunrendszer fenntartásához.