Mi a melatonin függőség jele?

Azok a férfiak és nők, akik rendszeresen vesznek melatonin-kiegészítőket, függhetnek tőlük, és kialakíthatják a melatonin-függőség egy formáját. Ez a feltétel tipikusan magában foglalja az alvás nehézségét a kiegészítők nélkül, és magában foglalhatja az álmosságot a nem megfelelő pillanatokban vagy a cirkadián ritmus általában. A függőség tünetei általában gyorsan megszűnnek, ha a kiegészítőket már nem veszik, és általában nem jelentenek súlyos szövődményeket.

A “melatonin függőség” kifejezés valami félrevezető kifejezés. A melatonin természetesen előfordul a szervezetben, és miközben függővé válik, mind fizikailag, mind pszichésen, a melatonin kiegészítőkre, ez nem egy igazi függőség a kifejezés technikai értelemben. Az emberi test természetesen a belső egyensúly állapotát keresi, amelyet homeosztázisnak neveznek. Ha a táplálékkiegészítőket olyan anyag szintjének emelésére használják, amelyet a szervezet természetes módon termel, akkor a szervezet az anyag természetes termelésének csökkentésével reagál, és kevésbé reagál rá. Lényegében a szervezet eléri az új egyensúlyi pontot, amely az anyag, például a melatonin magasabb szintjén alapul.

Ha a természetes vegyület szintjének növelésére szolgáló kiegészítőket – például a melatonint – már nem veszik, akkor a szervezet homeosztázisát újra megzavarják, mivel a szervezet hatékonyan hiányzik az anyagban, amíg újra normális szintre nem áll. Ez a betegek számára a tünetek súlyosabb változataiban szenved, amelyekhez eredetileg kiegészítéseket szedtek. A melatonin-függőség esetében ez azt jelenti, hogy azok a betegek, akik a táplálékkiegészítők felvételét elkezdenék az álmatlanságból való kilábaláshoz, nagyon súlyos álmatlanságban szenvednek, amikor szedik a kiegészítőket.

Ha egy személy el kívánja fektetni vagy elkerülni ezt a melatonin függést, gondosan figyelnie kell az alvási ciklust. Azok a férfiak és nők, akik melatoninnal függtek el, rendszerint nagyon nehéz aludni. A melatonin felelős a test működésének lelassításáért, és álmosságot okoz az alvás kiváltásában. A melatoninnal való függés magában foglalja a kémiai üzenetek sokkal nagyobb toleranciáját, így csak a nagy, mesterséges dózisok képesek aludni.

Szinte minden esetben a függőség tünetei enyhék. A legtöbb ember könnyedén alkalmazkodik a melatonin-kiegészítők egy sorához néhány nap alatt, és a hosszú távú negatív hatások nagyon ritkák. Olyan esetekben, amikor a beteg aggódik amiatt, hogy kifejlett a melatonin-függőség egy formája, egy rövid próbaidőszaknak a kiegészítők nélkül elegendőnek kell lennie ahhoz, hogy eldönthesse, a test függött-e tőlük.