Mi a májmasszák kezelése?

A máj-máj, más néven máj hemangioma, egy csomó vérerek találhatók a májban. Ezek az erek rosszul fejlettek, de nem rákosak a természetben. A legtöbb májban nem igényel semmilyen kezelést. Bizonyos esetekben azonban a sugárterápiát, valamint a sebészeti beavatkozások különböző típusát jelzik.

A legtöbb esetben a máj tömege egyáltalán nem okoz tüneteket. Valójában ezeknek a tömegeknek a többségét más betegségek vagy állapotok rutinvizsgálata során találják meg. Mivel a májban ritkán van negatív mellékhatás a beteg számára, nagyon gyakran nincs szükség orvosi beavatkozásra. Az orvos úgy dönthet, hogy egy bizonyos ideig figyeli a masszát, hogy meggyőződjön arról, hogy nincs olyan fejlődő mellékhatás, amely káros lehet a betegre. Néhány beteg aggályai ellenére nincs orvosi bizonyíték arra, hogy az ilyen masszák kezelésének hiánya valaha is májrákhoz vezetne.

Bizonyos esetekben a máj tömege növekedni fog és elkezdi a szervezeten belüli más szervek vagy struktúrák ellen. Ha ez a növekedés kellemetlen tüneteket okoz, akkor léteznek kezelési lehetőségek, amelyek segítenek minimalizálni néhány ilyen tünetet. A májmolekulákhoz társuló tünetek közül néhány a fájdalom a has jobb felső részében, csökkent étvágy, vagy émelygés és hányás. Néha használják a sugárterápiát a tömeg sejtjeinek megsemmisítésére. Azonban az egyéni helyzettől függően a műtéti beavatkozás számos típusa a leggyakoribb kezelési mód a májtörés okozta tünetek kezelésére.

Az egyik típusú műtét magában foglalja a máj tömegének teljes eltávolítását. Ez az eljárás csak akkor lehetséges, ha a tömeg könnyen elválasztható a májból. Ha a sebész úgy dönt, hogy ez nem lehetséges, a máj egy részét el kell távolítani a tényleges tömeggel együtt. Szerencsére ez az eljárás általában nincs negatív hatással a máj működésére.

Egy másik típusú sebészeti eljárás magában foglalja a vér adagolását az elsődleges artériához, amely vér adagolja a májat. Ez a műtét gyakran okozza a tömeg zsugorodását, vagy legalábbis a növekedés megállítását. Mivel a máj más vértől is vérellátást kap, az eljárásból nem következik be a májműködés. Nagyon ritka esetekben, amikor a tömeg nagyon nagy, vagy többféle tömeg van, a máj transzplantálását javasoljuk.