Mit tehetek az arcomon lévő fehér foltokról?

A bőr fehér foltainak helyes kezelése attól függ, hogy mi okozta a bőr megváltozását. Ha a gomba vagy bőrkiütés okozta a fehér foltokat, a gyógyszeres kezelés segíthet megszüntetni őket. Más esetekben az orvosok repigmentációt vagy depigmentációt, gyógyszeres kezelést, vagy akár műtétet is használhatnak, hogy a bőr normális színezésre kerüljön.

A bőr egyes tapaszjait a tinea versicolor nevű állapot okozza. Ez a körülmény a foltos bőr apró foltjait okozza. A Tinea versicolort gomba okozza, és antifungul krémekkel és samponokkal kezelhető. Orális gombaellenes gyógyszerek is működhetnek. Az ilyen betegségben szenvedő személy elkezdheti a túlkomponensű gyógyszeres kezelést, szükség esetén orvosi rendelvényre szánt gyógyszerekkel.

A Pityriasis alba egy másik olyan körülmény, amely felelős a bőrön megjelenő könnyű vagy fehérítő foltokért, senki sem tudja az okát. Ez a hosszú távú állapot jellemzően a gyermekekre hat. Fényes vagy fehéres bőrkiütést okoz az ember arcán és felsőtestén. Néha a kiütés pelyhek vagy mérlegek.

Általában a pityriasis alba fehér foltjai egyedül távoznak. Ez sokáig tarthat, de sok gyermeknek hónapokig lesz kiütése. A nedvesítő szerek alkalmazása segíthet a fehéres foltok eltűnésében. A hidrokortizon is segíthet.

Vannak olyan emberek, akik fehér bőrfoltokat fejlesztenek ki a vitiligo miatt, amelyet a melanin elvesztése okoz, az anyag, amely a pigmentációját adja a bőrnek. Ha egy személynek van ilyen állapota, a melanin termelés leáll és a nem pigmentált bőrfoltok fejlődnek ki. Sajnos ezek a tapaszok nem maradhatnak kicsiek és zavarhatatlanok. Ehelyett gyakran fokozatosan bővülnek.

Egy személy megpróbálhatja kevésbé észrevenni a fehér foltokat a vitiligó helyett, mint kezelni a betegséget. Például sminket használhat annak érdekében, hogy a bőrének színe egységesebb legyen. Azok számára, akik ezt a megközelítést alkalmazzák, hasznos a fényvédő és a cserzés elkerülése. A barnulás lehetõvé teszi, hogy a nem pigmentált bőrfoltok még hangsúlyosabbá váljanak.

A vitiligó emberek kezelési lehetőségei közé tartoznak a gyógyszeres helyileg alkalmazható krémek, amelyek a pigmentáció helyreállítására szolgálnak. Néha az ultraibolya fényterápiák, helyi vagy orális kezeléssel kombinálva, a színezés helyreállítására használatosak. Azoknál a fehér foltoknál, amelyek a bőr több mint 50% -át fedik le, helyettük depigmentációs kezelés alkalmazható. Ez magában foglalja a fehérítőszer alkalmazását az ember bőrének sötét foltjaira. Sebészeti beavatkozások, például bőrátültetés, melynek során a pigmentált bőrt át kell festeni a fehérített foltokra, és a tetoválás használatával egyenletesebb bőrszínt eredményezhet.