Mit jelez a magas vörösvérsejtszám?

Az eritrocitózis azt jelenti, hogy a vörösvérsejtek nagy száma, az úgynevezett eritrociták, egy személy vérében. A vörösvérsejtek a csontvelőben keletkeznek, és oxigént mozgatnak a tüdejéből a test más részeire, amelyekre szükségük van. A magas vörösvértestek száma számos állapotot jelezhet. Például ez azt jelentheti, hogy probléma van egy személy szív-, tüdő- vagy vesefunkciójával. Néha azért fordul elő, mert a csontvelő abnormálisan nagy mennyiségű vörösvértestet termel vagy azért, mert a vörösvérsejtek nem annyi oxigént hordoznak, mint amilyenek.

Az egyik feltétel, ha egy személy magas vörösvérsejtszámmal rendelkezik, veleszületett szívbetegség. A veleszületett szívbetegség a szív születése óta jelenlévő szívhiba vagy állapota. Nagyon sokféle veleszületett szívprobléma létezik, de a betegek közül sokan emelkedett vörösvérsejtszám, légszomj és nehézség a testmozgással.

A magas vörösvérsejtszám azt is jelezheti, hogy az embernek krónikus obstruktív tüdőbetegsége (COPD) van. A COPD olyan tüdőbetegség, amelyben az ember légáramlása romlik és a légzés nehezebb, mint amilyennek lennie kellene. Gyakran előfordul, hogy az ember tünetei fokozatosan rosszabbodnak, és az ember még nehezebbnek talál levegőt az idő múlásával.

A kiszáradás szintén hozzájárulhat a normálnál magasabb vörösvértestek számához. Az egyén kiszáradhat, ha sok folyadékot veszít, és képtelen gyorsan helyettesíteni. Például egy személy kiszáradhat, ha hasmenése vagy hányása van, és képtelen fogyasztani elegendő folyadékot, hogy kiegyenlítse az elveszetteket. Néha egy személy lázzal szemben is megszáradhat, vagy mert a normálisnál sokkal többet izzad.

Fontos megjegyezni, hogy a magas vörösvérsejtszám egy ideiglenes vagy krónikus állapot eredménye lehet. Gyakorlatilag lehetetlen, hogy egy személy meghatározza az ügyet orvosi segítség nélkül. Ha egy személynek meg van róla mondva, hogy vörösvérsejtszámuk magas, általában orvosának kell néznie további értékelésre és tesztelésre annak érdekében, hogy meghatározza a változás okait. Ha az egyén már diagnosztizált olyan állapotot, amelyről ismert, hogy magas vérsejtszámot okoz, az orvos azonban kevésbé tesztelheti az okát.