Milyen mellékhatásai vannak az aszpartámnak?

Az aszpartám mellékhatásainak feltárása vitatja a vitákat, mert sok kagyló van a mesterséges édesítőszer kedvezőtlen tulajdonságairól, amelyeket a hagyományos orvosi források nem igazolnak. A legrosszabb állítások közé tartozik, hogy az aszpartám agyi rákot eredményez (a patkányok vizsgálatából kiderül), vagy hogy ez az édesítőszer rohamokhoz vezet. A sok megalapozatlan állítás ellenére igazolt információ található a mellékhatásokról, amelyek bizonyos embereket érinthetnek, beleértve az emésztési problémákat, a fejfájást és a szédülést.

Az emberek az aszpartámot a diétás szódákkal leginkább társulhatják, de számos édes ételekben jelen lehetnek, és alkalmanként gyógyszerekbe kerülnek, hogy megváltoztassák ízüket. Nem világos, hogy az aszpartám ritka és mérsékelt alkalmazása mindig a legtöbb bejelentett mellékhatást eredményezi, de határozottan azt sugallják, hogy a rutinfelhasz nálás, amely megismétli néhány körülményt, amely alatt tanulmányozták, problémás néhány ember számára.

Először az aszpartám mellékhatásai között a hasmenés, különösen akkor, ha nagy mennyiségű terméket fogyasztanak. Ez nem az egyetlen mesterséges édesítőszer, amely ezt a hatást okozza. Egy másik általánosan jelentett mellékhatás a fejfájás, és az emberi vizsgálatokból kitűnik, hogy az emberek, akik már hajlamosak migrénre jutni, a legnagyobb veszélyt jelenthetik a tünetek kialakulására. A fejfájás növekedése oka lehet egy diétás italnak nem mondani, és inkább hűvös pohár vizet fogad el. A szédülés egy másik viszonylag gyakori mellékhatás.

Ezeknek a mellékhatásoknak az aránya meglehetősen korlátozott, és a lakosság mintegy 4-10% -a szenvedhet. Az aszpartám nem okoz embereknek a “cukorral telített” érzést, és a fogyasz- tók, akik használják, több kalóriát fogyaszthatnak, mint azok, akik nem. Nem világos, hogy az emberek az édességeket vágyják, de ez biztosan nem enyhíti a sóvárgásokat, és nem segíti a diétát.

A fenilketonuriával (PKU) rendelkező embereknek soha nem szabad aszpartámot fogyasztaniuk, mert benne vannak fenilalaninok és nagyon betegek lehetnek. Azok, akiknek vannak mentális zavarai, különösen a depresszió vagy a hangulati rendellenességek, megfontolhatják az aszpartámmal és a depresszióval kapcsolatos vizsgálatot, amelyet meg kellett szüntetni, mert az első tucat tesztelt embernél a depressziós tünetek hirtelen növekedtek.

Végső soron az embereknek el kell dönteniük, hogy az aszpartám mellékhatásai meghaladják-e a lehetséges előnyöket. Sokan azt állítják, hogy a terméket el kell távolítani a piacról, és úgy érzik, hogy a szabályozó ügynökségek, például az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatala nem végez aszpartámmal kapcsolatos munkájukat. Mások azt sugallják, hogy mint minden dolog, a mérsékelt használat a kulcs, és a ritkán fogyasztás valószínűleg nem okoz tartós mellékhatásokat a legtöbb ember számára.