Mi okozza a csípős méht?

Míg a normális méh általában függőleges helyzetben van, a csípő méh a test elülső vagy hátulsó része felé csúszik. Ez egy gyakori születési rendellenesség egyes nőknél, és ez azért is előfordulhat, mert a szerv nem helyesen helyezkedik el, amikor egy lány érett. A terhesség és a menopauza szintén gyakori oka ennek a betegségnek, hiszen ezek mindegyike a szalagok kialakulásához vezethet, amelyek a szervezetben gyengék. A hasfal belsejében lévő sebszövet a normális pozícióból is elmozdítja a méht.

Általában egy anatómiailag helyes méhen helyezkedik el, hogy egy nő kismedencei részén álljon. A gerincre vagy a hasrészre támaszkodó méh gyakran nevezik méhnek vagy hegyes méhnek. Ha a méh a gerinc felé dönt, akkor azt retrovertált méhnek nevezik. A méh elülső oldalára támaszkodó méh az elhúzódó méhnek nevezik.

Ezt a feltételt általában a genetika okozza. Ez azt jelenti, hogy néhány nő egyszerűen így születik. Gyakran a családjaik más női tagjai, például anyjuk vagy nővérük is, dermedt uterusokkal is jár.

A terhesség a betegség egyik leggyakoribb oka. Terhesség alatt a szalagok, amelyek a méht álló helyzetben tartják, a magzat túlsúlyával feszültek lehetnek. Ez az extra súly okozhatja a szalagok nyújthatnak, ami az anyaméhhez meginghat. Bizonyos esetekben ez a feltétel átmeneti, és a méh végül visszatér a normális helyzetébe.

Egy nő azt is felfedezheti, hogy a menopauza után egy csípős méh van. Ez alatt az idő alatt a test ösztrogénszintje csökkenni kezd. A terhességhez hasonlóan ez is okozhatja a szalagokat, amelyek ezt a szervet függőleges helyzetben tartják gyengének.

A hegesedés a betegség egyik gyakori oka. A hasi vagy kismedencei üreg belsejében képződő hegszövet el tudja távolítani a méht. Ezt a heges szöveget számos dolog okozhatja. Egyes betegségek, például az endometriózis és a kismedencei gyulladásos megbetegedések például hegesedést okozhatnak ezen a területen. A medencei trauma és a sebészi bemetszések is okozhat hegesedést ezen a területen.