Mi okoz viszketést éjszaka?

Amikor a viszketés éjszaka be van állítva, ez csak puszta bosszúsággá válhat. Az is zavarhatja az ember alvási képességét. Sok olyan dolog, ami éjszaka viszketést okozhat, a súlyos egészségi állapotoktól a rovarcsípésig terjednek. Érdekes, hogy vannak olyan típusú viszketés, amely csak éjszaka hatással van egy személyre. Mások azonban jelen lehetnek egész idő alatt, de csak akkor válnak észre, ha valaki lefekszik és pihen.

Bizonyos esetekben az egészségügyi állapot vagy a testi változások éjszakai viszketést okoznak. Például egy személynek olyan viszketése lehet, amely májbetegség, vesebetegség vagy akár rákos tünetként alakul ki, és néha viszkető bőr is kialakulhat a menopauzához kapcsolódó száraz bőr miatt. Számos esetben az egészséggel összefüggő viszketés jelen lehet a nap folyamán, de egy kevésbé valószínű, hogy észre fog venni, ha elfoglalt. Amint megpróbál éjjel pihenni, azonban a viszketés észrevehetőbb lesz. Ami a menopauza idején a viszketést illeti, az éjszaka problémát jelenthet, amikor egy nő kevésbé valószínű, hogy folyadékot fogyaszt.

Bizonyos esetekben az éjszakai viszketés olyan irritáló hatás miatt fordul elő, amely a bőrrel érintkezés előtt vagy lefekvés előtt érintkezik. Például egy személy elszállásolhatja a meleg zuhanyzóval vagy káddal. Ilyen esetben a forró víz kiszáradhatja a bőrt és viszketést okozhat. Kemény szappan használatával, ha az ágy előtt fürödnek, ugyanolyan hatású lehet. Hasonlóképpen, az ember éjszaka viszkethet, mert a mosószereket, takarókat és pizsamákat mosó tisztítószerek irritálják a bőrt.

Az allergiák és a rovarcsípés bármikor, akár éjszaka is okozhat viszketést. Mint néhány egészségi állapot, napi viszketést okozhat, de az egyén észreveheti a kellemetlenséget. Továbbá olyan egyszerű, mint egy rajongó, amely felemeli a hajat a karján, éjszaka viszketést okozhat.

Egyes esetekben egy személy viszkethet éjszaka, mert valami mászik rá. Például lehetnek tetvek vagy rákok, és észreveszi, hogy a viszketés többet okoz éjszakánként, amikor még mindig fekszik. Hasonlóképpen, egy személy ezt a viszketést is tapasztalhatja az ágybetegek vagy a bolhák csapása miatt.

Bár az éjszakai viszketés számos oka fizikai természetű, az embernek ez a problémája is lehet a mentális stressz miatt. A nap folyamán túlságosan elfoglalt ahhoz, hogy időt szenteljen az őt érintő dolgoknak. Éjjel azonban az aggódó gondolatokra összpontosít, és ennek eredményeképpen a stressz okozta viszketés tapasztalható.