Mi az epeelvezetés?

A pácienselvezetés olyan sebészi beavatkozás, amelyet egy vagy több epevezeték elzáródásával szenvedő betegen végeznek. A zsírok emésztését segítõ billek a májban keletkezik és az epevezetékeken át vezet az epehólyagba, mielõtt a vékonybélbe jut. Ha bármelyik epevezeték blokkolódik, és az epének nem tudnak egyedül elhagyni a májat, akkor általában orvosnak kell elvezetnie.

A bélcsatornák blokkolódhatnak, ha a beteg epekő, rák vagy gyulladásos betegségben szenved. Ha az epének a májban támaszkodnak és a toxinok nem képesek átjutni a bélbe, veszélyessé válhat a beteg számára. Bile sárgás színű, és a beteg sárgulást okoz a bőr és a sárgaság ismert szemek. A páciens émelygést, rossz étvágyat vagy súlyos viszketést is okozhat.

Az orvos egy blokkolt epevezetéket diagnosztizálhat egyfajta röntgensugárral, amelyet számítógépes axiális tomográfiás (CT) vizsgálatnak neveznek. Mágneses rezonancia leképezés (MRI) néven ismert eljárás is használható. Miután az orvos meghatározza az elzáródás helyét, tervezhető az epeelvezetési eljárás.

Ha a páciens epeúti elvezetést igényel, rendszerint be kell vonni a kórházba. Egy radiológusként ismert orvos végzi el az eljárást úgy, hogy egy tűt a bordák közelében a bőrön keresztül behelyez. A tű átjut a májon és a blokkolt epevezetékbe. Ezután egy huzalt vezetünk keresztül a tűn és az epevezetékbe, egy műanyag csövet vagy katétert helyezünk a huzalra, és beillesztjük az epevezetékbe. A vezetéket eltávolítjuk, és a katéter a csatorna területén marad.

A katéter manuálisan kiszedi az epét a páciensből, és egy gyűjtőtasakba. Néha, ha a katéter eléri az epevezeték elzáródását, az eltömődés feloszlik, és lehetővé teszi az epe számára, hogy a csatornán átmenjen. Ha az epevezeték hegesedik, vagy önmagában nem marad nyitva, az orvos be tudja illeszteni egy sztent-hengeret a csőbe. Néha elzáródás helyett az epevezeték kialakulhat egy kis lyuk, amely lehetővé teszi, hogy az epe szivárogjon a hasba. Ebben az esetben az orvos katétert is behelyezne a csatornába, amíg a csatorna meg nem gyógyul.

Egy epeelvezetés után az epéneknek az epevezetékeken keresztül kell folyniuk, és minden olyan tünet, mint a sárgaság, fokozatosan el kell mennie. Ha egy stentet illesztettek az epevezetékbe, akkor ott marad. Az orvos meghatározza, mikor kell eltávolítani a katétert.