Mi az élesztő allergia tünete?

Bár nagyon étvágygerjesztőek lehetnek, néhány ember nem tud enni élesztőt tartalmazó ételeket. A gyakori élesztõt tartalmazó ételek közé tartoznak a tekercsek, a bagel, a kenyér, a sör, a bor és néhány gyümölcs, például a szõlõ. Néhány ember esetében az élesztővel töltött élelmiszer fogyasztása allergiás reakciót vált ki. Ebben az esetben azt mondhatjuk, hogy az ember élesztőallergiával rendelkezik, ami különféle nyugtalanító tüneteket okozhat. Bár ezek a tünetek minden személyben változhatnak, a leggyakoribb élesztőallergia tünetek közé tartozik az emésztési problémák, bőrkiütések, orrdugulás, viszketés vagy vizes szemek.

Az emésztési problémák az élesztő allergia gyakori tünetei. Az élesztőt tartalmazó élelmiszer fogyasztása számos gyomor-bélrendszeri zavart okozhat. Vannak, akiknek hasmenése van, míg mások pontosan ellentétes problémát okozhatnak, és székrekedéssel járhatnak. Ezen események mindegyikében az egyén valószínűleg hasi fájdalommal jár, melyet társulhat a hasi görcsösség. Egyéb élesztőallergia által okozott egyéb emésztési problémák lehetnek hasi fájdalom vagy puffadás, émelygés és hányás.

A bőrkiütések szintén élesztőallergia tünetek lehetnek. Általában a bőrkiütés az allergiás reakció bármelyikének első tünete. A bőrkiütéses egyén kicsi, vörös felhúzódásokat okozhat a bőrön. Ezenkívül a reakció részeként egy személy bőrirritációt kelthet, ami a bőrt érintő nagy, verejtékszerű érzéseket okozhat, akárcsak a csalánkiütés esetén. Az over-the-counter gyógyszerek bőrkiütéshez, például antihisztaminokhoz adhatók, azonban egyes esetekben orvosi beavatkozásra van szükség a reakció kezelésére.

További élesztő allergiás tünetek közé tartozhatnak az orrdugulás, az orr, a vizes szem és a viszkető szemek. Néhány embernek lehetnek ezeknek a tüneteknek a kombinációja. Például az egyének mind az orrdugulást, mind az orrot különböző szünetekben szenvedhetik allergiás reakció során. A legtöbb esetben a viszkető szemek vizes szemmel vezetnek, ezért ezek a tünetek is kombinálhatók. Gyakran, ha allergiásak, az egyének fejfájást is tapasztalhatnak, miután élesztőt tartalmazó ételeket fogyasztottak.

Számos olyan élesztőallergia tünete lehet, amelyet egy személy tapasztalhat. Minden élesztőallergia-reakcióval egy személy különböző tüneteket tapasztalhat. Tüneteket lehet tüsszenteni, köhögni és fáradni. Egyes reakciók torokfájást is tartalmazhatnak, és súlyos esetekben a torok úgy érezheti magát szorosan, mintha megpróbálna bezárni. Ha egy személy ezt a tünetet tapasztalja, rendkívül gyenge vagy elájul, azonnal orvoshoz kell fordulni, mivel ez életveszélyes helyzet lehet.