Mi az alprazolam túladagolás tünete?

A Xanax® vagy az alprazolám túladagolásának tünetei lehetnek extrém álmosság vagy nehéz ébrenlét, veszélyeztetett légzés, nagyon alacsony vérnyomás (alacsony vérnyomás), gyenge izom és teljes testkoordináció, csökkent reflexválasz, kóma és halál. Figyelembe véve a mortalitás lehetőségét, a túladagolás e gyógyszert sürgősségi orvosi segítséget igényel. Sürgősségre van szükség, ha az alprazolámot más gyógyszerekkel, például antidepresszánsokkal kombinálják túladagolás, felesleges fájdalomcsillapító gyógyszerek vagy túl sok alkohol esetén. Ezek a kombinációk nagyobb valószínűséggel halálos kimenetelűek lehetnek, mint a Xanax® túladagolás önmagukban.

Ennek a gyógyszernek a jellege adhat néhány okot, amikor az alprazolam túladagolása bekövetkezik. Gyakran alkalmazott gyógyszer, olyan betegségek kezelésére, mint pánik, szorongás és hangulati rendellenességek, például depresszió vagy bipoláris zavar. Ilyen körülmények között fokozott számú öngyilkossági kísérlet van, és néha a gyógyszer öngyilkosságot idéz elő vagy ronthatja őket.

A Xanax®-nal kezelt betegek gyors gyógyszerrezisztenciát mutatnak. Ez azt jelenti, hogy valószínűleg többet akarnak, vagy annál hosszabb ideig kell használniuk. Sokan az előírtnál nagyobb mennyiségben vesznek igénybe, hogy visszanyerjék azt az érzést, hogy a gyógyszer hatékonyan működik, és ez túladagolást okozhat. A gyógyszereket szedő betegeknek csak előírt összegeket kell elszámolniuk és orvosukkal megbeszélni kell, ha ezek az összegek nem működnek.

Végül, a Xanax® általában népszerű rövid távú felhasználásra, és sok otthoni orvosi szekrényben megtalálható. A potenciális alprazolám túladagolás elkerülése végett bármely életkorú gyermek számára a gyógyszert gondosan tárolni kell olyan helyen, ahol a gyerekeknek nincs hozzáférése.

Az alprazolam túladagolás potenciális letalitásának van értelme, mert a gyógyszer egy központi idegrendszeri depresszáns. Bár az egyik dózis relaxációt okozhat és stimulációt eredményezhet, a többszörös dózis egyszerre kumulatív hatást gyakorol a szervezet létfontosságú területeire, például a légzőszervekre és a keringési rendszerekre. Lényegében túl sok alprazolam okozhat légzést károsodni, szűkülni, majd esetleg leállítani. Ugyanakkor a vérnyomás annyira leeshet, hogy az elégtelen vér el nem éri a szerveket, ami többszervi kudarcot eredményezhet.

Ideális esetben az alprazolam túladagolás tüneteit korán fogják le, és azonnal hívják a sürgősségi ellátásokat. A hívó személy segítséget nyújthat azon betegek életkorának, nevének és viszonylagos méretének azonosításában, akiknél túladagolt, és ha lehetséges, megjegyzést fűzött ahhoz, hogy mennyi és milyen típusú anyagokat érintett a túladagolásban. Az orvosok és a méregtelenítés általában nem tanácsolják a hányást, de a sürgősségi személyzetet érintő személynek követnie kell utasításait, és segítenie kell a betegnek, amíg az orvosi szakértők meg nem érkeznek.