Mi a módja annak, hogy megjavítsunk egy repedt fogat?

A repedt fog javítása érdekében a fogorvosnak szüksége lehet egy korona vagy egy töltet kezelésére. Az alkalmazott kezelés típusa jellemzően a repedés súlyosságától függ. A kisebb felület repedések meglehetősen normálisak a legtöbb ember számára, és ezeket általában egy fogorvos csiszolhatja és csiszolhatja, hogy kevésbé észrevehető legyen. Amikor egy fog két részre teljesen felbomlott, a fogorvosnak rendszerint fel kell mérnie a károkat, hogy megállapíthassa, hogy koronával vagy töltéssel kell-e megjavítani. Korona szükséges lehet a súlyosan repedt fog javításához, míg a kisméretű repedéseket tömésekkel lehet kezelni.

A fogak elsődleges problémája, amelyek két részre repedtek és nem kezeltek, az, hogy a repedések valószínűleg sokkal rosszabbodnak az idő múlásával. Ez hajlamos ugyanúgy történni, mint egy autó repedt szélvédője. A repedés tipikusan terjed, amíg a teljes fog két darabra nem szűnik meg. A legtöbb esetben a repedés magába foglalja az egész fogat az idegtől a felszínig. Szükség lehet gyökércsatornára, hogy megjavítsa a repedt fogat egy olyan személyben, aki foga repedez, ami a fogainak idegei felé terel.

Az a személy, akinek kisebb felületi repedése van, amelyet gyakran őrületnek neveznek, általában nem igényel fogorvos kezelést. Egyesek úgy döntenek, hogy a fogorvos által polírozott felszíni repedések vannak úgy, hogy nem észrevehetők, de ez nem mindig szükséges. Ezek a kis felületi repedések csak a fog zománcát érintik, és általában nem okoznak kellemetlenségeket. Vannak, akik érzéseket éreznek a felszínen repedések a fogakkal a nyelvükön. A felszín repedéseknek a fogorvos által csiszolt és polírozott felületének nem csak a repedések észrevehetőbbé tétele, hanem a durva foltok elszállítása is.

A repedt fog javítása érdekében a fogorvosnak értékelnie kell a károsodást, hogy meg tudja határozni, hogy melyik kezelés a legjobb. A koronák nagyon hasznosak lehetnek olyan fogak esetében, amelyek nagyobb repedésekkel járnak, mert általában megakadályozzák a repedések terjedését. A töltetek általában hasznosak a kisebb repedéseknél, de idővel szükség lehet rá, ha a repedések elkezdenek terjedni. Egy személy esetleg meg akarja javítani egy repedt fogat töltéssel ideiglenes gyors javítás céljából. A kitöltések lehetnek olyanok is, amelyek nem engedhetik meg maguknak a koronát, mert a töltések általában drágábbak, mint a koronák.