Mi okozza a rákos sebeket?

A nyálkahártya sebek a szájban fájdalmas sebek, amelyeket számos különböző szer okozhat. Nem mindig lehet azonosítani az okaikat, és a legtöbb orvos felsorol egy számot vagy okokat, amelyek miatt kialakulhat. Nincs egyértelmű ok, hanem egy sor expozíció, trauma vagy hajlamosító körülmény, amely ezekhez a sebekhez vezethet. Ismeretes, hogy a fehérvérsejtek bizonyos foltokban támadják meg a szájat, így az autoimmun betegségekben szenvedők valószínűleg hajlamosabbak a sebek kialakulására.

Néhány kutya sebek csapódhatnak a szájába. Ilyen trauma lehet az, hogy harapja az egyik oldalát, vagy olyan ropogós ételeket eszik, mint a zseton vagy a francia kenyér, ami kis szeletben okozhat. A San Francisco legismertebb savanyú kenyere gyakran küldi a turistákat az orvosnak a szájsebészetek miatt. Ezek a kisméretű darabok nem alakulhatnak ki sebekké, de gyakran azok, akiknél fekélyek fordulnak elő valamilyen trauma a szájban a fejfájás kialakulása előtt.

Egyes kutyafertőzések a fogkrémekhez és a szájvízhez kapcsolódnak, amelyek nátrium-lauril-szulfátot tartalmaznak. Ez az összetevő számos márkában megtalálható, és úgy gondolják, hogy a szájszárítót előkészíti a nem lágyított száj a sebek kialakulására. Általában a fogkrémre, amely nem tartalmaz nátrium-lauril-szulfátot, csökkentheti a sebeket.

Egyes orvosok úgy érzik, hogy a magas fokú stresszel rendelkező emberek hajlamosabbak lehetnek a sebfertőzések kezelésére. Lehet, hogy a magasabb légzési arányok ebben az időben a száj szárazabbá válhatnak. A stresszre szedett gyógyszerek, mint például a nyugtatók vagy az alvászavarok, jelentős szájszárazságot produkálnak. Ha a száj nincs jól kenve, a sebek valószínűleg megjelennek.

Bizonyos vitaminhiány miatt ezek a sebek ámulhatnak. Orvosi kutatók azt találták, hogy a B-vitamin és a C-vitamin alacsony variánsai okozhatnak sebeket. Gyakran a B komplex vitaminokat stressz vagy érzelmi zavar kezelésére is használják, így nehéz megmondani, hogy az akut sebek hajlamosak-e a B-vitamin hiányára vagy a stressz jelenlétére, vagy mindkettőre.

Az ételallergia is okozhat fájdalomérzékenységet. Különösen a savas ételek, például a paradicsom és a narancs allergiája felelős lehet a sebek kialakulásáért. A tej, a szemek és a csokoládé allergiája is okozati tényezők lehetnek.

A nyálkahártya sebek vírusos vagy bakteriális fertőzésből eredhetnek. A kemoterápiában szenvedők is nagy kockázatot jelentenek ezeknek a szájfekélyeknek. A súlyos vírusok, mint a HIV, nagyon tartós és fájdalmas sebeket okozhatnak, és csökkenthetik a fertőzések elleni küzdelem képességét.

A rákos megbetegedések kezelése általában az oka, ami nem mindig azonosítható. A legtöbb orvos azt javasolja, hogy megtalálja a különböző fogkrémeket, amelyek nem tartalmaznak nátrium-lauril-szulfátot. Ezen felül, a páciens feletti helyi gyógyszerek a sebek csökkenthetik a fájdalmat. A bakteriális fertőzés gyanúja esetén antibiotikumokat lehet alkalmazni a sebek feloldására. Mivel a legtöbb seb nem ismert eredetű, az orvosok általában javasolják a helyi fájdalomcsillapító alkalmazását, ha szükséges. Két hét múlva számíthat arra, hogy a fájdalmas megoldás. Azok, akiknek többszörös sebük van, két hétnél hosszabb sebek vagy láz, orvosnak kell látniuk, hogy kizárják a fertőzést vagy a betegséget.