Mi okozza a bizsergő ajkakat?

A bizsergő ajkak lehetnek allergiák, fertőzések, vérkémiai egyensúlyhiányok és neurológiai problémák tünetei. A zsibbadás, a bizsergés, a hő, és egyéb furcsa érzések az ajkaknál a tünetek, nem pedig a független állapotok, és fontos, hogy orvoshoz forduljanak az értékeléshez. Az orvos elvégezheti a vizsgálatot, javasolhatja a diagnosztikai teszteket, és magyarázatot készíthet. Amint az orvos meghatározza az okot, kezelhetõ és a bizsergés megoldható.

Az egyik leggyakoribb oka a bizsergő ajkaknak az élelmiszer allergia. Az ajkak érzékenyek, és amikor az emberek ételeket fogyasztanak, allergiásak, az ajkak lehetnek az első figyelmeztető jelek. Ha az ajkak dagadnak vagy puffadnak, az embereknek tudomásul kell venniük az ételeket, amelyeket nemrég fogyasztottak. Az allergiák súlyossága eltérhet, és néha az ételallergia az enyhe kényelmetlenségre korlátozódik az ajkak és a száj körül. Más esetekben a bizsergés szigorúbb allergiás tüneteket követhet, mint a légutak lezárása és kiütés.

A fertőzések, különösen a herpesz okozhatnak bizsergő ajkakat is. A herpeszes emberek gyakran észlelik a bizsergést egy kitörés előtt, és másfajta vírusos, bakteriális és gombás fertőzések is okozhatnak bizsergést. Az ajkak is viszkethetnek. A fertőzés egyéb jelei, pl. Elváltozások, elszíneződések és erős szagok alakulhatnak ki, mivel a fertőző szervezet lábadozik.

A vérkémia is szerepet játszhat, különösen a kalciumszint változása esetén. A bizsergő ajkak a hormonális egyensúlyhiányok jelei lehetnek. A neurológiai problémák, mint például az arc idegek károsodása is okozhatják az állapotot. Egy másik potenciális bűnöző Raynaud jelensége, ahol a vérerek görcsösen reagálnak a hidegre. A görcsök korlátozzák a vér áramlását, ezáltal bizsergést, zsibbadást és kényelmetlenséget okozva. A szélsőséges hidegnek kitett emberek tapasztalhatják az ajkak bizsergését anélkül, hogy valamilyen alapbetegség alakulna ki, mivel testük reagál a hidegre.

Néha az emberek pánikrohamok során bizsergő ajkakat fejlesztenek. A pánikrohamokban a szervezet hormonokkal árad, mint repülés vagy harci válasz kialakulása. Gyakori a zsibbadás, a bizsergés és a végtagok egyéb kóros érzete. A beteg is érezheti magát gyengén, szédülve vagy nyálkásan. A pánikroham fizikai tünetei nagyon súlyosak lehetnek, és egyes betegeknél lehetetlenné teheti őket, fontosnak tartja, hogy megtudja, miért tapasztalja az ilyen támadásokat. Gyógyszerek állnak rendelkezésre a pánikrohamok kezelésére, amikor azok előfordulnak, és a betegek is használhatják a terápiát, hogy felfedezzék az alapjául szolgáló okokat és fejlesszék a szembeszegülési készségeket a jövőbeni támadások megelőzése érdekében.