Mi a tünete az életvégnek?

Az életvég tünetei közé tartoznak a fizikai és szellemi változások, amelyek jelzik, hogy a test leáll. Mivel a szervrendszerek felkészülnek a megállásra, a vérkeringés, a vérnyomás és a testhőmérséklet ingadozása megváltoztatja a haldokló megjelenését. A korábban élvezett tevékenységek visszavonása gyakori. Ez az elállási időszak alatt általában mentálisan felkészül a halálra.

Csendes, tükröződő hozzáállás elfogadása gyakori az élet utolsó hónapjaiban vagy hetekben. Bizonyos esetekben a haldokló depresszióssá válhat. Az élet végét jelző jelek közé tartozhat a vágy, hogy kapcsolatba léphessen az elveszett barátokkal vagy szeretteikkel a korábban sérült kapcsolatok javítására.

Az étvágycsökkenés az életvégződés tünetei közé is tartozik. Ahogy a test felkészül a halálra, a tápanyagokat megfelelően feldolgozza, és az étkezés kellemetlenséget okozhat. Ezen idő alatt jégcsípő és könnyű folyadék is felajánlható, de a döntést, hogy enni és inni kell-e a haldoklónak. Röviddel a halál eljövetele előtt néhány végsõ betegségben szenvednek az éhség, és kérhetnek olyan kedvenc ételeket, amelyekben korábban elvesztették az érdeklõdésüket az étkezés iránt.

Néhány hétig néhány nappal a halál elhalálozása előtt a haldokló sokkal többet aludhat, mint korábban. A szervezet használ energiát, amely lehetővé teszi, hogy az ember nyugodjon. A halálozás előtt néhány nappal előforduló energia gyakori előfordulása. Ez idő alatt a haldokló beszédes lesz, és több fizikai energiával rendelkezik, mint az előző hetekben.

Az életvég tünetei tipikusan a bőrnek a haldokló végtagjai hűtése. Ezt általában a szeretteik észlelik, mivel a haldokló kezét tartják, vagy a karját az utolsó napokban és az életórákban. A lehűtött bőrhőmérsékletet a csökkent vérnyomás okozza, ami viszont csökkenti a kéz és a lábak keringését. Papucsokat lehet felajánlani a lábak melegítésére. A kezeket egy lap vagy takaró alatt lehet tartani.

Cheyne-Stokes légzés néhány órával a halál előtt következik be. Ez a légzés rövid, gyors lélegzetet eredményez, amelyet hosszú ideig nem lélegzik. Mivel a folyadékok a tüdőbe épülnek, a végső beteg köhögni tud. Ezt néha zörögő köhögésnek nevezik csörgő hangja miatt. Ez nem jelenti azt, hogy a haldoklónak kellemetlensége van, de ha szerettei számára stresszes a hallás, számos gyógyszer csökkenti annak gyakoriságát.

A bőrszín megváltozása az életvégződés tipikus tünete. A szürke hang a normál bőrszín helyett. Ezenkívül foltos foltok jelenhetnek meg a végtagokon. Az ilyen tünetek nem okoznak kellemetlenséget.

Röviddel halála előtt a haldokló kellemes hallucinatórikus látványt és hangokat érezhet. Az ilyen hallucinációk az élet végeinek gyakori tünetei, és valódiak a velük rendelkező személy számára. Más esetekben hallucinálja, hogy az emberek igyekeznek kárt okozni.

A halál után a légzés megszűnt és a szemek részben nyitottak. A száj lehet nyugodt és nyitott. A bőr hideg tapintású.