Mi a kopott férj?

Amikor sokan halljuk a “családon belüli erőszak” szavakat, automatikusan feltételezzük, hogy az áldozat nőstény lenne, és a támadó férfi lenne. Végtére is, a férfiakat hagyományosan a két nemre agresszívabbnak tartják, és a legtöbb házias bántalmazás áldozatai valóban nők. De egy meglepő számú családon belüli erőszakos epizód a nőket mint agresszorokat foglalja magában, és új kategóriát hoz létre az áldozatoknak, mint a megrontott férjnek. A bántalmazott férj ugyanolyan érzelmi, verbális és fizikai bántalmazást szenved, mint egy megverett feleség, de kevésbé valószínű, hogy ezeket a bűncselekményeket a hatóságoknak bejelentheti.

A sérült férj és a visszaélő házastársa közötti kapcsolat nagyon összetett lehet. A férj gyakran ugyanazokat a védekező taktikákat alkalmazza, mint a megrontott feleség, beleértve a tagadást, a visszavonást és a szétkapcsolódást. A házastárs visszaélésszerű viselkedésének birtoklása szégyenkezése miatt az ember megvédheti őt mások körül. Néhány kifogás lehet az is, hogy saját cselekedetei erőszakos reakciót váltottak ki, vagy csak a szülés utáni stresszre reagál. A megtagadás lehet a férfiak számára ebben a helyzetben egy erős bánásmódszer, különösen, ha rettegnek az ötlet, hogy értelmes megbeszéléseket folytassanak a visszaélő házastársukkal.

A férfiak egy másik jellemzője ebben a helyzetben a belső problémáktól való kapcsolódás. Egy megrontott férj gyakran több időt tölt a munkahelyén, vagy hobbiját veszi fel otthon kívül. A lehetséges konfliktusok elkerülése érdekében úgy dönthet, hogy alvóhelyet foglal el a családi autóban, vagy éppen az ébrenlétet egy privát denben vagy irodában tölti. Az erőszakos házastárs a gyermekekkel szemben is visszaélhet, akár fizikai támadások formájában, akár kisebb bűncselekmények miatt. A megrontott férj a bántalmazó otthonban maradhat, szigorúan azért, hogy megvédje gyermekeit a további visszaélések ellen.

A megsebzett férjnek ugyancsak nehezebbnek kell lennie jogorvoslati lehetőségek megakadályozására a visszaélő házastárs ellen. Számos állam rendelkezik családon belüli erőszakkal kapcsolatos törvényekkel, amelyek a bűnüldöző szervek tisztviselőit kötelezik arra, hogy legalább egy harcosot letartóztassanak, ha fizikai sérülések láthatók. A visszaélésszerű férj már órákon át súlyos mentális és érzelmi bántalmazás áldozata lehetett, de egy védekező pofon az egyenlőtlenséget a bántalmazó házastárs javára tette. Az átmeneti visszatartásra vonatkozó határozat végrehajtása egy visszaélő feleséggel szemben szintén problémás lehet a férj számára, különösen ha a gyermekeket be kell vonni.

Számos támogató csoport van elkötelezve a “sérült férj szindróma” szenvedőinek. Ezek a csoportok online információkat is szolgáltatnak azoknak a férfiaknak, akik esetleg el akarják szakítani az erőszakos viszonytól, de félnek a következményektől. Egyes tanulmányok azt sugallják, hogy évente több mint 800 000 ember válik családon belüli erőszak áldozatává, de csak egy töredék jelentette a visszaélést a hatóságoknak. Sokan félnek a társadalmi megbélyegzéstől, hogy elismerik, hogy erőszakosak az erőszakos házastársak ellen, vagy a gyermekükön eltöltött érdemi idő elvesztése után.