Mi a hajszálcsont csuklójának jele?

A hajszálcsont-csonttörés jelei közé tartozik a véraláfutás, a fájdalom és a duzzanat. Más néven stressz törések, ezek hatással lehetnek a csontok csontjai vagy a distalis alkar. A csuklóban lévő hajszálnyílás okozta ismétlődő trauma pihenés nélkül, esések, sportos érintkezés és autóbalesetek esetén. Ezen túlmenően az osteoporosisban szenvedők és a hiányzó vagy rendellenes időszakokban szenvedő nők hajlamosak a csuklótörésekre.

Hirtelen vagy akut fájdalom, amikor a sérülés előfordul, jellemző a hajszálcsont csonttörésénél, éles fájdalmaknál, ami egy halálos vagy unalmas fájdalomhoz vezet. Ezenkívül a fájdalom általában rosszabbodik, amikor megpróbálja visszatartani tárgyakat, vagy amikor mozgatja a kezét vagy a csuklóját. Súlyos zúzódás is kialakulhat, és véredény károsodása okozza. Amikor a vér lágyszövetbe szivárog, véraláfutás következik be, és néha néhány nap alatt rosszabbodik. A vér általában újra felszívódik a szervezetbe, és ez eltűnik, ahogy a napok megyek.

A duzzanat a hajszálcsonttörés tünete, mivel a lágy szövetekben felhalmozódik a túlzott folyadék. A duzzanatot könnyíthetjük úgy, hogy felemeli a csuklót a szív felett, és puha ronggyal bevont jégre helyezi a sérülést. A csupasz bőrt közvetlenül nem szabad jégnek kitenni, mert károsodást okozhat.

Egy egyszerű röntgensugár általában a csuklótörés diagnosztizálására használható. Miután a diagnózist elvégezték, a csuklót általában öntöttvé teszik, és az egészségügyi szolgáltatást nyújtó orvos általában a páciensnek adja át az utókezelést. A fájdalomcsillapítás érdekében túlérzékeny gyulladásgátló gyógyszert is lehet venni, amely enyhíti a kellemetlen érzést és csökkenti a gyulladást. Ha a fájdalom nem reagál az over-the-counter gyógyszerekre, az egészségügyi szakember javasolhat egy vényköteles fájdalomcsillapítót.

A hajszálcsont csonttörése általában incidens nélkül gyógyul, de ha a fájdalom, a duzzanat vagy a véraláfutás nem tűnnek el, az orvosnak értesítést kell kapnia. Ezenkívül, ha a beteg lázas, hidegrázás, hányinger vagy testes fájdalom tapasztalható, orvoshoz kell fordulni, mert ezek a tünetek lehetnek lágyrészek vagy csontfertőzések jelei. A fertőzés szájon át alkalmazott antibiotikumokkal történő kezelést igényelhet, de ha a csontfertőzés súlyos, kórházi kezelésre és intravénás antibiotikum-kezelésre lehet szükség.