Mit várhatok a hasíték műtétektől?

Az anális repedések, vagy könnyek a nyálkahártyákban, amelyek támogatják az anusot, nagyon gyakoriak, fájdalmas problémák. A legtöbb repedés kicsi és átmeneti, általában jól reagál a hazai jogorvoslatokra és gyógyszerekre. A repedés néhány ember számára krónikus kellemetlenséggé válhat, azonban a műtét állandó gyógyulást ajánlhat. A fúrási műtét általában egy vagy két apró csipeszet jelent a végbélnyálkahártyában, hogy lazítsa meg az izmokat és szélesítse ki az anális üreget. Az eljárást általában egy járóbeteg-beállítást követően, kevesebb mint egy órán belül végzik, és a betegek általában körülbelül két hónap alatt teljes gyógyulást tesznek.

Az a személy, akinek ütközéses műtétre van szüksége, előzetesen találkozhat a sebészrel az eljárás, a helyreállítási tippek és a potenciális kockázatok megvitatására. A műtét napján a páciens tipikusan sóoldat-hashajtót kap a bél tisztítására és a fertőzés kockázatának csökkentésére az eljárás során. Az általános érzéstelenítés vagy a helyi anesztetikum lövése az anus közelében közelítőleg fájdalomhoz jut, közvetlenül az eljárás megkezdése előtt. A páciens hátán fekve a sebész gondosan sterilizálja a területet, és csak az anális nyíláson belül.

A szikével a belsõ sphincter mentén egy kis vágást készítenek, amely lehetõvé teszi az izmok pihenését és tágulását. Bármely hegszövetet vagy súlyosan sérült szövetterületet eltávolítunk a szövődmények elkerülése érdekében. A sphincter relaxálásával a terület ismét sterilizálódik, és a páciens helyreállítási helyiségbe kerül, hogy megvárja az érzéstelenítést. Lehet, hogy fájdalomcsillapító gyógyszereket és helyi antibiotikumokat alkalmaznak otthon.

A műtét után a pácienst általában egy vagy két napra utasítják pihenésre, majd lassan tér vissza a tevékenységhez. Széklet lágyítószereket, száloptikumokat és táplálkozási korlátozásokat javasolhatunk, hogy segítsenek a székletben a gyógyulás alatt. Egyes betegek bizonyos fokú inkontinenciát tapasztalnak a hasítási műtétet követő első néhány napban, de a bél kontroll általában kevesebb mint egy hét alatt visszatér. A kisebb fájdalom és kellemetlenség legfeljebb két hónapig fennmaradhat.

A fúrási sebészet igen nagy sikerességgel jár. Van egy kis esély arra, hogy a repedések visszatérhetnek a jövőben, de lépéseket lehet tenni annak érdekében, hogy megakadályozzák a megismétlődésüket. A sebészeti beavatkozást követõ betegeket arra ösztönözzük, hogy magas rosttartalmú diétát tartsanak fenn, rengeteg testmozgást végezzenek és elkerüljék a székletürítés során megfeszülést. A székre lágyító anyagok hosszú távú használata szükség lehet a székrekedés elkerülésére. Végezetül, az orvosokkal végzett rendszeres ellenőrzések fontosak annak biztosítására, hogy a problémák ne merüljenek fel újra.