Mit jelent a temazepám túladagolása?

A temazepám, a benzodiazepin hipnotikus gyógyszere, komoly mellékhatásokkal jár, amelyek túladagoláshoz vezethetnek, ha a gyógyszert az előírtnál nagyobb mennyiségben veszik fel. A túladagoláshoz szükséges gyógyszerek mennyisége nagymértékben változik személyenként, de minden túladagolás esetén a központi idegrendszeri (CNS) hatások tükrözik a gyógyszert a szervezetben.

A temazepám az álmatlanság rövid távú kezelésére szolgál, és a temazepám túladagolásának fő oka a túlzott álmosság vagy álmosság. Ez a tünet leggyakrabban a mentális zavartság, a légzésdepresszió és a motorfunkció károsodása miatt figyelhető meg. Ha egy személy temazepámot szed, és azt nem lehet erőfeszítéssel aludni, akkor temazepám túladagolását gyanítják.

Az összes benzodiazepin és benzodiazepinszerű gyógyszer jelentős túladagolási kockázattal jár. A temazepám viszonylag gyakran fordul elő benzodiazepin túladagolás esetén. Egy ausztrál tanulmány kimutatta, hogy a gyógyszer és közeli hozzátartozója, a nitazepám, a túladagolásos halálesetek közül a legáltalánosabban észlelt gyógyszereknek számít. A temazepam túladagolása gyakrabban vezet a kómához, mint a benzodiazepin egyéb túladagolása. A temazepám gyakran az öngyilkossági kísérletekben alkalmazott alváskeltő anyag, mert alvásgátló tulajdonsága van.

A temazepám mellékhatása az eufória, ha nagyobb dózisokban alkalmazzák. Ez a tény sok kábítószeres túladagoláshoz vezet, melyet a kábítószer tiltott felhasználása okoz. A Temazepam egy folyadékkal töltött kapszulába kerül, ami különösen könnyű az injekciózáshoz. Miután beadta a temazepámot, az akut túladagolás előrehaladhat. Az akut túladagolás jelei közé tartozik a súlyos hipoventiláció, izgatottság és rossz egyensúly. A temazepám beadásának másik veszélye az, hogy a folyadék hajlamos az artériákba való kötődésre, ami halálos trombózishoz és gangréna kialakulásához vezethet.

Ha a páciens tudatossá válik, és a temazepám túladagolása gyanúja van, akkor ajánlatos a hányást mechanikusan vagy hánytató gyógyszerrel indukálni, mint az ipecac szirup. Miután a beteget a kórházba szállítják, gyakran a gyomormosás a következő lépés. Az endotracheális csövet be lehet illeszteni, ha a beteg eszméletlen, hogy megakadályozza az aspirációt.

Sokszor, súlyos temazepám túladagolás esetén a tüdőszellőzés fenntartása azért szükséges, mert a gyógyszer súlyos hypoventilationt okoz, és az agy és más szervek nem kapnak megfelelő oxigént. A hypotensio vagy a lelassult pulzusszám szintén aggodalomra ad okot, és intravénásan adagolhatják a gyógyszert ezen tünet szabályozására.