Mit jelent a “falra ütközés”?

“A fal megütése” olyan kifejezés, amelyet a sportolók arra használnak, hogy leírják azt az állapotot, ahol fizikailag kimerülnek a gőzből. Ez általában akkor következik be, amikor egy személy felveszi a testben tárolt tápanyagtartalékokat. A fal megütése után a sportolók szélsőséges fáradtságot és mozgásképtelenséget érezhetnek – akár mentális hatásokat is tapasztalhatnak. Ha valaki megpróbál fennállni a falba ütközés után, akkor kimerülhet.

A fal megütésének elkerülése érdekében a legtöbb sportoló megpróbálja növelni szénhidrát bevitelét, mielőtt bármilyen erőfeszítést megindítana. Amikor az emberek valamilyen gyakorlatot végeznek, a szervezet általában zsírt vagy szénhidrátot éget el. Az ember teste lassabban és hatékonyabban égeti meg a zsírt, de a szervezet számára nehezebb hozzá férni a zsírhoz. A szénhidrátok gyorsabban égnek, de gyorsan fogynak.

A sportos teljesítmény alatt a sportolók általában eléggé megerőltetik magukat. Kezdetben nagyobb mértékben támaszkodhatnak a szénhidrátokra az esemény korai szakaszaiban. Ha valaki felhasznált szénhidráttartalmát, a szervezet általában kizárólag zsírokat éget, és egy bizonyos időpontban az egyén eltalálhatja a közmondásos falat, ha túlságosan elterelik a dolgokat.

Az egyik legfontosabb hatása a falra ütés érzelmi. Az emberek elveszíthetik a meghajtásukat, és hirtelen depressziósak lesznek. Az általános zavartságérzetben is szenvedhetnek, és gondot okozhatnak, hogy világosan gondolkodjanak azon, amit próbálnak megtenni. Egyes szakértők úgy vélik, hogy ezeket a mentális hatásokat az agyban előforduló szerotonin-túlnövekedés okozza, ami úgy tűnik, hogy a szénhidrát energia elfogyása közös hatása.

Egy másik olyan tényező, amely az embereket a falhoz ütközheti, nem elegendő hidratálás. A szervezetnek általában víznek szüksége van a legtöbb tevékenység elvégzésére, és mindenféle kitartás alapú sport gyakran okoz nagy izzadást, különösen akkor, ha magas a hőmérséklet. Néha a sportolók nem tudják eléggé hidratálni magukat, mielőtt egy tevékenységet végeznének, és ennek eredményeként gyorsabban tudnák megütni a falat, mint általában.

Néhány tanulmányban a nők inkább alkalmasságot mutattak az állóképességű sporteseményekre, mint a férfiak. Bizonyos szakértők úgy vélik, hogy ez azért van, mert testük jobban hangzik a zsírégés során az erőfeszítés során. Ez általában magasabb energiafogyasztási hatékonysághoz vezetne, bár a férfiak potenciálisan ellensúlyozhatták a különbséget az étkezési megközelítésük megváltoztatásával.