Mit csinál egy klinikai pszichológus?

A klinikai pszichológia a mentális egészség egyik legnagyobb specialitása. A klinikai pszichológusok különböző helyzetekben dolgoznak, és a páciensek diagnosztizálására és kezelésére összpontosítanak az alkalmazott pszichológiai módszerek helyett, ahelyett, hogy kábítószer-terápiát alkalmaznának. A legtöbb klinikai pszichológusnak nincs orvosi képzettsége, és általában nem írhatja fel a gyógyszereket a betegeknek.

A klinikai pszichológus igényes munkája számos formát ölthet. Néhányan dolgoznak a pszichiátriai kórházakban, kezelik és figyelik a szigorú mentális zavarokkal küzdő betegeket, akik folyamatos felügyeletet igényelnek. Mások szakosodnak bizonyos korcsoportokhoz kötődő körülmények között, és a gyerekek, a tizenévesek vagy az idősek köré összpontosítják a munkájukat. Ezek a pszichológusok az akadémiai világban is tanárok és kutatók. Az oktatáson és a kutatáson keresztül nemcsak új tudást hoznak a terepen, hanem segíthetnek a jobb és hatékonyabb kezelések felfedezésében, valamint a pszichológiai állapotok mélyebb megértésében.

Az oktatás ezen a területen kiterjedt, és közel egy évtizedet igényelhet. A négyéves oklevélen kívül egy klinikai pszichológusnak általában akkreditált programból doktori fokozatra van szüksége. Majdnem minden pszichológus rendelkezik PhD-vel vagy Pszichológia Doktori fokozattal, PsyD néven is ismert. Ezeket a programokat egy felügyelő testületnek kell tanúsítania, mint például az American Psychological Association vagy a British Psychological Society. Négyéves diploma megszerzése után a leendő pszichológus négy-hat évet tölthet el doktoráltatásuk megszerzése előtt, mielőtt jogilag gyakorolni tud.

Sok pszichológus úgy dönt, hogy magánkézben dolgozik, különös figyelmet szentelve a számukra érdekesnek. Egyesek úgy dönthetnek, hogy speciális rendellenességek, például skizofrénia vagy étkezési rendellenességek specializálódnak, míg mások kapcsolatfelvételi tanácsadóként, trauma terapeutákként vagy függőségi tanácsadóként dolgozhatnak. Gyakran előfordul, hogy a pszichológusok más orvosokkal vagy pszichológusokkal foglalkozó szakembereket hoznak létre annak érdekében, hogy házon belüli ajánlásokat nyújtsanak, és olyan hatékony csoportokat hozzanak létre, amelyek segítenek a betegeknek a sokoldalú problémák kezelésében.

A klinikai pszichológus látogatása során a korai megbeszélések általában a diagnózisra és a megfigyelésre koncentrálnak. A pszichológus megkérheti a betegeket, hogy végezzenek különböző mentális teszteket, amelyek információt szolgáltathatnak az intelligenciáról, a személyiségről és a viselkedésről. A diagnózis és a pszichológus saját preferenciáitól függően a kezelés a kezdeti vizsgálati időszak befejezése után kezdődhet. Számos módszer létezik a betegek kezelésére, és sok modern pszichológus úgy döntött, hogy különböző elméleteket és technikákat alkalmaz a bonyolult betegek kezelésében.

A klinikai pszichológusként végzett munka rendkívül stresszes lehet, de nagyon kielégítő. Amellett, hogy meglehetősen pénzügyileg kifizetődő, a páciensek jobb életminőséget tapasztalhatnak a kezelésnek köszönhetően. Sajnálatos módon nem minden kezelés sikeres, és a legtöbb pszichológus az ügyfeleknél fog csökkenni, nem pedig javítani. A kockázatok ellenére a klinikai munka létfontosságú szerepe a mentális egészségnek továbbra is komoly felhívást jelent a nagyra törő diákok számára, ami a pszichológiát folyamatosan népszerűvé teszi a főiskolai és a doktori hallgatók számára.