Milyen alacsony az önbecsülés tünete?

Az alacsony önbecsülés tünetei a hibás önképből és a képtelenségből fakadnak, hogy ki és mikor bízhatunk, hogy irracionális és torzított önkifejezést tegyünk. Egyéb tünetek közé tartozik az önbizalom és a rögeszmés kényszeres és addiktív viselkedés hiánya. Az alacsony önbecsülésben szenvedők túlságosan kritikus megjegyzéseket tesznek magukról és másokról, valamint nagyon reakcióképes viselkedésmintákat mutatnak. A merevség, az önfókuszált viselkedés és a mesemondás a felnőttek és a gyermekek alacsony önbecsülésével küzdő közös vonások. Az igazán alacsony önbecsülés egyik tünete a másokra háruló ésszerűtlen várakozások.

Az alacsony önbecsülésben szenvedők jellemzően a betegséggel kapcsolatos közös viselkedési szokásokat mutatják. Ezeket a tüneteket általában úgy vélik, hogy azok a negatív észrevételekből származnak, amelyeket a betegnek tettek, amikor gyermek volt, jellemzően olyan személy által, aki bizalmas személynek kellett volna lennie. Az alacsony önbecsülés tünetei először azt mutatják be, hogy képtelenek megfelelően felismerni, ki és mikor bízik. Az alacsony önbecsülésű emberek nem bízik az emberekben, hogy legyenek kedvesek, udvariasak vagy megbízhatóak. Ez gyakran alacsony önbecsüléshez vezet, például negatív megjegyzéseket tesz magáról, és arra vár, hogy meghallja mások által megismételt állításokat.

Míg semmilyen típusú önbizalom hiányzik, az alacsony önbecsülés az észlelt elme olvasásához vezet, amellyel az alacsony önbecsülésű birtokos kapcsolatba kerül. A személy a saját bizalmatlanságát a másik személy észlelt elméjébe vetíti ki, és úgy gondolja, hogy mindenki, aki részt vesz a saját világában, úgy érzi, ez a bizalomhiány bennük. Az önbizalom hiánya gyakran alacsonyabb önértékelést mutató cselekvésekhez vezet, mint pl. A kábítószerrel való visszaélés, a túlzás vagy a szexuális függőség, amelyeket gyakran azért hajtanak végre, hogy megkapják a jóváhagyást azokkal, akiket a személy kölcsönhat.

Talán az alacsony önbecsülésűek egyik legindusztikusabb viselkedése a történetmesélés. Ez a viselkedés arra készteti az embert, hogy létrehozzon egy fantázia világot, ahol hiszi, hogy tudja, mások mit szólnak róla. Ez gyakran olyan személyhez vezet, aki ésszerűtlen elvárásokat támaszt más emberekkel szemben. Ez törékeny kapcsolatokhoz vezet, mivel az alacsony önbecsülésű partner a teszt után tesztet állít fel a partner számára, hogy bebizonyítsa, hogyan érzi magát a kapcsolat. A tesztek általában úgy vannak kialakítva, hogy a partner képtelen nyerni vagy pozitívan teljesíteni a javasolt kritériumokat, hogy bizonyítsa szerelmét.