Mi okozhat hányást a terhesség alatt?

Sok várandós nő émelygést és hányást érez, a tünetek kombinációját, melyet tipikusan reggeli betegségnek neveznek. Annak ellenére, hogy a reggeli betegség a terhesség egyik leggyakoribb mellékhatása, az orvosi szakemberek még mindig bizonytalanok az oka miatt. Egyes szakértők úgy vélik, hogy a terhességben a hányás a hormonális változások mellékterméke. Más lehetséges okok közé tartozik a migrénes fejfájás, a genetika vagy a nővér terhességét kísérő érzékszervi ingerekre való fokozott érzékenység. Az orvosok és a szülésznők megfigyelhetik a nő émelygését a terhesség egész ideje alatt, és segítenek abban, hogy megtalálják az állapot kezelésének módját.

A terhességben a hányás gyakran kezdődik az első trimeszterben, és általában a második trimeszterben folytatódik, bár némelyiknek nehézségei vannak az egész terhesség alatt. Az émelygés egyik gyakori magyarázata az, hogy a nő hormonszintje jelentősen megváltozik ebben az időben, bár az orvosok nem biztosak abban, hogy a hormonszint változása milyen mértékben járul hozzá az émelygéshez. Megfigyelték, hogy az egyik hormon, az emberi korionos gonadotropin (HCG) emelkedett szintje egybeesik a hányinger epizódokkal a várandós nők között, ami összefüggést sugall. Hasonlóképpen, a többszörös magzatra váró nők HCG-szintje magasabb, és gyakran súlyosabb reggeli betegségben szenvednek, mint azok, akik csak egy magzatot hordoznak.

A terhességben a hányásnak egy másik lehetséges tényezője az a különös érzékenység a szagoknak és ízlésnek, amelyet sok nő tapasztalt ebben az időben. Ez az érzékenység hányingert vagy hányást okozhat, ha egy nő olyan étel vagy illat hatásának van kitéve, amelyet kellemetlen vagy rosszul talál. Ha egy nőnek már van érzékeny gyomra vagy emésztési problémái vannak, ezek a körülmények, valamint bizonyos szagok és ízlés iránti megnövekedett ellenérzések hányingert vagy hányást okozhatnak. Bizonyos bizonyítékok is vannak arra, hogy a terhességben a hányás genetikai összetevője, hiszen olyan nőknél is, akiknek a közeli női rokonai a terhesség alatt reggeliztségben szenvedtek, gyakran kialakulnak is.

Egyes orvosi szakemberek megjegyezték, hogy a migrénes fejfájás terhesség alatt jelentkezhet vagy növekedhet, noha néhány nő úgy találja, hogy a fejfájás ebben az időben ténylegesen csökken. Mivel az émelygés gyakori migrénes tünet, a migrénes fejfájások terhesség alatt történő növekedése magában foglalhatja az émelygés növekedését is. Azok a nők, akik migréniát tapasztalnak, vagy gyanítják, hogy terhesség alatt kifejlődtek a betegségben, beszéljenek orvosukkal a migrén epizódok kezelésének megfelelő lehetőségeiről.

Bár kellemetlen és kényelmetlen, az orvosi szakemberek általában úgy gondolják, hogy a terhesség alatt a hányás normális, átmeneti állapot, amely mind étkezési, mind életmódbeli változásokkal kezelhető. Egyes nők azonban olyan veszélyes állapotot fejlesztenek ki, amelyet hyperemesis gravidarumnak neveznek, amelyben a túlzott hányás dehidrációhoz és alultápláltsághoz vezethet. A várandós nő, aki úgy érzi, hogy a hányás túlságosan nagy, haladéktalanul értesítenie kell orvosát vagy szülésznőjét értékelésére és kezelésére.