Mi az arcgomba kezelése?

Az arcgomba gyakran antifungális krémekkel kezelhető, bár a kezelés hatékonysága függ a fertőzést okozó gomba típusától. A kisebb gombás fertőzések reagálhatnak az over-the-counter (OTC) gombaellenes krémekre, míg a súlyosabb vagy tartósabb arcgomba valószínűleg vényköteles gombaellenes krémet vagy lotionot igényel. Abban az esetben, ha egy személynek van olyan esete, amely kevésbé valószínűleg reagál a helyi kezelésre, az orvos helyettesítheti a szájon át adott gyógyszereket.

Az egyén először próbálkozhat helyi gombaellenes szerekkel arcpúvék kezelésére. Ha egy személynek kisebb az esete, megpróbálhatja otthon kezelni az OTC antifungal krémekkel és krémekkel. Gyakran előfordul, hogy ezek a termékek hatóanyaga, például mikonazol, terbinafin vagy klotrimazol. Általában az ilyen termékekre vonatkozó utasítások szerint a krémnek vagy a krémnek az érintett bőrfelületre naponta egyszer vagy kétszer kell beadnia. Ha az egyén nem lát javulást az utasításokban feltüntetett napok száma után, akkor jól megteheti az orvos értékelését és kezelését.

Ha egy személynek súlyos esete van az arcfájdalmakról, előnyt élvezhet, ha nem közvetlenül kezeli az orvosát. A kezelőorvos felállíthat egy lokális gombaellenes kezelést, amely erősebb, mint a pultnál rendelkezésre álló, és valószínűbb, hogy teljesen és gyorsan megtisztítja a fertőzést. Hasonlóképpen, az orvos meghatározhatja az adott gombafajta típusát, és ismerheti az adott gombaellenes hatóanyagot, amely a legvalószínűbb – egy olyan beteg esetében, amelyet valószínűleg nem képes saját otthonában. Ez fontos szempont, mivel a különböző gombák hatással lehetnek a bőrre.

Néha az orvos dönthet úgy, hogy az arcgomba esete jobban szolgálja a szájon át alkalmazott gyógyszeres kezelést a helyi kezelés helyett. Általában a szájon át adott antifungális szerek sokkal hatékonyabbak, mint a krémek és testápolók. Mint ilyen, hatékonyabbak lehetnek. Sajnos az orális gyógyszerek valószínűleg kellemetlen mellékhatásokat okoznak, mint a helyi kezelési lehetőségek.

Az ilyen típusú fertőzések megelőzése általában kívánatos a kezelés során. Ez a fajta fertőzés megelőzhető a jó higiénia gyakorlásával és az egészséges immunrendszer fenntartásával. A kézmosás különösen fontos, ha egy személy olyan gombafertőzésben szenvedő személy vagy állat jelenlétében volt jelen.