Mi a szúnyogriasztás allergiás reakciója?

A szúnyogkések általában nem minősülnek veszélyesnek, de egyesek súlyos allergiás reakciókat tapasztalhatnak rájuk. Az olyan életveszélyes reakciók mellett, amelyeknél a légcső felduzzad és beavatkozik a légzésbe, az allergiás reakció a szúnyogcsípésre enyhe, mint egy egyszerű viszkető, vörös terület a harapás körül. A szúnyogcsípésre adott reakció intenzitása jellemzően az az időtartam, amikor az ember megharapott.

Amikor egy szúnyog harap egy embert, áttöri a bőrön. A test felismeri a szájnyálka nyálát a harapásban, mint idegen. Általában a test kisméretű dudorokat állít elő kísérő viszketéssel, ahol a rovar bitje. Az immunrendszer tapasztalatokból tanul, így a következő alkalommal, amikor a szúnyog harapja a személyt, az immunválasz gyorsabb és sokkal intenzívebb lehet.

A harapásra reagáló kis terület helyett egy szúnyogcsípésre erős allergiás reakció léphet fel. Ha az utolsó harapás csak enyhén irritáló viszket és nyálkát okozott, az új harapás nagy gyulladásos területet eredményezhet, ahol a bőr piros, duzzadt és viszkető.

A reakció ilyen formája enyhe, bár kellemetlen, és akár két napig is eltarthat a harapás után. Bár a harapás reakciói általában romlik a szúnyog nyálának az immunrendszer kezdeti felismerése után, olyan országokban, ahol a szúnyogok nagyon gyakoriak, ennek ellenkezője is előfordulhat. Azok a felnőttek, akik egész életük során sok csípést szenvedtek, általában kevésbé érzékenyek a nyálra, és ezért nem tapasztalnak olyan tüneteket, mint azok, akik ritkán tapasztalják a harapásokat.

Az allergiás reakció sokkal súlyosabb formája az anafilaxia. Ez egy potenciálisan halálos állapot, ahol az immunrendszer szélsőséges reakciója van a nyálnak, és veszélyezteti az élete életét. A bőrkiütés, a foltosodás és a csalánkiütés ezen reakció néhány jele. Az anafilaxis szintén lezárhatja a légutakat, sípoló légzést és nehézlégzést okozva. A torok felborulhat az arccal együtt, és az ember egész testében bőrkiütést is okozhat.

Az anafilaxia egyéb tünetei a hasmenés és a hányás. Szokatlan szorongás és ájulásos varázslatok is előfordulhatnak, akárcsak a pulzusszám növekedése. Az összes tünet gyors orvosi kezelést igényel. Más kérdések, mint pl. A láz, a fejfájás vagy a nyirokcsomók méretének növekedése, szúnyogriasztó betegségre utalhatnak, különösen akkor, ha az illető nemrégiben egy egzotikus országban volt.

Azok a személyek, akiknek a szúnyogcsípés allergiás reakciója veszélyeztetett, csökkenthetik a kockázatot rovarriasztó hatással, és sötétedéskor és hajnalban maradhatnak, amikor a rovarok táplálkoznak. A bőrnek kitett ruhák is segíthetnek. Az új falat szappannal és vízzel való lemosása csökkentheti a lokalizált allergiás reakciót.