Mi a shampó allergiás reakciója?

Sok kereskedelmi sampon sok vegyszert, illatanyagot és más potenciális irritáló anyagot tartalmaz. Ezek az elemek kellemessé tehetik a terméket, és selymes hajhoz is vezethetnek, de egyeseknél is okozhatnak allergiás reakciókat. A samponra utaló allergiás reakciók közé tartozik a viszketés, a foltos bőr, a pelyhes fejbőr és a duzzanat. Fontos, hogy az emberek emlékezzenek arra, hogy az allergiás reakció nem mindig mutat jeleket közvetlenül a zuhany után. A tünetek időnként több mint 24 órát követhetnek el.

A hajápolási termékekre gyakorolt ​​allergiás reakció egyik jele a túlzott viszketés, melyet vörös foltok vagy kiütés kísérhet. A viszketés csak egy személy fejbőrére korlátozható, de olyan területekre is kiterjedhet, amelyeket a sampon megérintett, amikor a zuhany alatt lezuhant a testbe, beleértve a hátat, a melleket, a karokat, a gyomrot és még a nemi szerveket is. Ha a személy kapja a csalánkiütéseket is, akkor egy over-the-counter antihisztamint kell venni. A kalamintartalmú krém lágyítja a bőrt és segít megelőzni a karcolást.

A pikkelyes vagy hámló fejbőr az allergiás reakció másik gyakori jele. Az a személy, aki úgy gondolja, hogy a pelyhes fejbőr az adott sampon használatának eredménye, azonnal le kell állnia a készítmény használatával. Ő is megkönnyebbülést hajlandó kihagyni a haját néhány napig, és hideg vizet használ a forró zuhanyzás helyett. Ha a hámozás nem tűnik önmagában, akkor az egyénnek fel kell vennie orvosát az orvosi rendelvényre. Ha a tüskés fejbőr az egyetlen tünet jelen van, az egészségügyi szakember is megerősítheti, hogy ez a sampon allergiás reakciója, és nem okozta az alapbetegséget.

Az allergiás reakció duzzanatot is okozhat. Az egyén hűvös tömörödést vagy over-the-counter antihisztamint használhat a kisebb esetek csökkentésére, de ha súlyos duzzanat van jelen, vagy ha a gyulladás a személy torkának lezárását okozza, azonnal orvosi kezelésre azonnal menjen a sürgősségi helyiségbe .

Az a személy, aki a múltban sampont okozott allergiás reakcióban, megelőző intézkedéseket kell alkalmaznia a jövőbeli problémák elkerülése érdekében. Hipoallergén samponok állnak rendelkezésre az allergiás vagy érzékeny bőrűek igényeinek kielégítésére. A bébi sampon megvásárlása egy másik lehetőség az allergiás érzékenységgel rendelkezők számára, mivel a csecsemőknek készült termékek általában kevésbé irritáló anyagot tartalmaznak. Ha nem látja az over-the-counter sampont a trükk, akkor az embernek orvoshoz kell fordulnia receptre.