Mi a méhpempő mellékhatása?

Évek óta a méhek által előállított méhpempő, a zselészerű szekréciót több tucat betegség kezelésére használják. A méhpempő mellékhatásai közé tartoznak az allergiás reakciók, amelyek kiütéseket vagy csalánkiütéseket okozhatnak, vagy akár halálhoz is vezethetnek. A kutatások nem tudták bizonyítani, hogy a zselé valóban minden betegség kezelésére alkalmas, és potenciálisan veszélyes hamis reményeket okoz bizonyos betegségek által érintettek számára. A vegyszerek és baktériumok széles skálájával szennyezett is lehet.

Az egyik fő potenciális méhpempő mellékhatás az allergiás reakció. Sok esetben a reakciót egy személy allergiájára alapozza, amely bizonyos polleneket okoz. Ha a reakció enyhe, az embernek csak nehézségei lehetnek a légzés vagy a csalánkiütés kialakulása. A súlyosabb reakció azonban anafilaxiás sokkhoz vezethet, ami végzetes lehet.

Néhány ember emésztőrendszeri reakciókat is tapasztal, beleértve a hasi fájdalmat és egyes esetekben a vastagbél vérzését. Ennek eredményeképpen a személy véres hasmenést is tapasztalhat.

A jelentések jelezték, hogy a méhpempő bizonyos mellékhatásai akkor fordulhatnak elő, ha közvetlenül a bőrre kerülnek. Az összetevőket tartalmazó lotionok bőrkiütést okozhatnak. Továbbá, ha egy személy bőrbetegségben szenved, például bőrgyulladásban, a méhpempő fokozhatja a gyulladást.

Azok a személyek, akik a méhpempő előnyeit élvezik, úgy vélik, hogy javítani fogják a sportteljesítményt, megküzdik az öregedést, növelik az anyagcserét, megelőzik az allergiákat, küzdenek a fertőzésekkel és csökkentik a rákos megbetegedések valószínűségét. Ezeket az állításokat nem támasztották alá tudományos kutatások, így azok, akik használják, támaszkodhatnak olyan homeopátiás gyógyszerekre, amelyek esetleg nem működnek. Ez a meggyőződés veszélyes lehet, különösen akkor, ha a fertőzés vagy a rák elleni küzdelemre használják az orvosi kezelés helyett.

Ezenkívül, mivel a méhpempő feldolgozása és kereskedelmi forgalomba hozatala történt, a termékek szennyeződésével kapcsolatos problémák merültek fel. Még akkor is, ha egy személyre a méhpempő nem érinti negatívan, a szennyező anyagok mellékhatásai lehetnek.

Mivel a méhpempő mellékhatásait még tanulmányozzák, fontos, hogy a terhes vagy ápolt nők ne használják az azt tartalmazó terméket vagy termékeket. Ezenkívül bizonyos feltételekkel rendelkező emberek, például az emlőrák, kerülniük kell ezt az anyagot, mivel imitálja az ösztrogént. Mint minden homeopátiás gyógyszerkészítménnyel, orvosi szakembert kell kérni a méhpempő használata előtt.