Mi a kiegyensúlyozott étrend?

A kiegyensúlyozott tápláléknak nem kell különösebb rendje, hogy szénhidrátokat, fehérjéket, zsírokat, vitaminokat, ásványi anyagokat és szálakat tartalmazzon mérsékelt mennyiségben a jó egészség fenntartása érdekében. Ezek mindegyike különös, mégis fontos szerepet játszik abban, hogy a szervezet megfelelően működjön. A szénhidrátok és zsírok energiával látják el a szervezetet, a fehérjék növekedést és javítást segítenek a szervezetben, a vitaminok és ásványi anyagok fontos tápanyagokat tartalmaznak a szövetek és szervek további táplálására, és a rost biztosítja a belek zökkenőmentes működését.

A kiegyensúlyozott étrend elérésének kritikus lépése az, hogy megismerkedjen azzal, hogy a testnek milyen jól kell működnie. Az Egyesült Államokban az Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hatóság (FDA) által kidolgozott Élelmiszer-útmutató piramis egyszerű iránymutatásokat tartalmaz annak biztosítására, hogy a kiegyensúlyozott étrendet rendszeresen kövessék. A táplálkozást és a jó egészségi állapotot összekapcsoló jelenlegi tudományos bizonyítékok alapján a piramist többszínű, függőleges csíkok segítségével ábrázolják, mindegyik csík öt csoportból álló csoportot képvisel, a “zsírok és olajok” néven ismert csoport mellett.

A szénhidrátok, a fehérjék, a zsírok, a vitaminok, az ásványi anyagok és a rostok megfelelő mennyiségben fogyaszthatók az FDA Food Pyramid útmutatásainak megfelelően. Mind a piramis, mind az orvosi közösség arra készteti az embereket, hogy naponta legalább három ételt fogyasztanak, és hogy elkerüljék a reggelit kihagyva, mivel ez az étkezés segít nap mint nap elengedni a testet. Szintén bölcsességnek tűnik korlátozni a magas koleszterin-tartalmú élelmiszerek mennyiségét, a hozzáadott cukrot, a sót és az alkoholt, mivel ezek nem biztosítanak a szervezetnek semmiféle különleges táplálékot. Tény, hogy nagy mennyiségben fogyasztva, az ezeket a tételeket tartalmazó élelmiszerek rossz egészségi állapotot okozhatnak vagy súlyosbíthatnak.

Egy kiegyensúlyozott étrend, amit az élelmiszer-piramis bizonyít, arra ösztönzi az embereket, hogy a megfelelő arányban ételt készítsenek. A résztvevőket arra ösztönözzük, hogy étkezéseket tervezzenek a piramis vastagabb ékével, beleértve a teljes kiőrlésű gabonát és a zöldségeket, és enyhén kevesebb ételt fogyasszanak hígabb részekkel, mint például olajok és zsírok. Ha a súlycsökkenés célja, akkor a javasolt napi adagok minimális számát el kell fogyasztani. Ha a súlygyarapodás a cél, a maximumot meg kell enni.

Az orvosok és a legtöbb kormányzati szerv a napi testmozgás rendszerének elfogadását kéri a kiegyensúlyozott étrend kiegészítésére és növelésére. Az ajánlott testmozgás mennyisége az életkor és a súlycélok függvénye. Ha súlycsökkenés szükséges, akkor több edzést kell ajánlani, míg ha a súly fenntartása a cél, akkor kevesebb testmozgásra van szükség.