Mi a kagyló allergiás reakciója?

A kagylókra és egyéb kagylókra gyakorolt ​​allergiás reakció enyhe és potenciálisan életveszélyes lehet. A leggyakrabban jelentett tünetek közé tartozik az orrfolyás, köhögés és zihálás. A bőrreakciók viszkető bőrkiütést, például csalánkiütéseket vagy ekcémát okozhatnak. Hányinger, hányás és hasi fájdalom a kagylók allergiájának lehetséges tünetei. A legsúlyosabb reakciót anafilaxiának nevezik, és a torok duzzanata, légzési nehézség és eszméletvesztés vezethet. Mivel ez a típusú allergiás reakció végzetes lehet, sürgős orvosi segítséget kell kérni minden idők során, hogy gyanús tengeri eredetű allergia.

A legenyhébb esetekben a kagylókkal szembeni allergiás reakció a szezonális allergiákéhoz vagy a közönséges hideghez hasonló tüneteket okozhat. A leggyakrabban jelentett tünetek közé tartozik a viszkető, vizenyős szem és az orrfolyás. Köhögés, sípolás vagy rövid légzés is előfordulhat röviddel a kagyló fogyasztása után. Azok, akiknek légúti betegségei vannak, például az asztma vagy a hörghurut, a tünetek súlyosbodását észlelhetik a tenger gyümölcseinek való kitettség után.

Egyes emberek allergiát alakíthatnak ki a kagylókra, amelyek elsősorban a bőrre hatnak. A viszketés előfordulhat kiütéssel vagy anélkül, bár a kiütés gyakori reakció az allergénekre. A felszínen emelkedett és néha fájdalmas bőrkiütés, mint a csalánkiütés gyakran jelenik meg a test számos területén. Az ekcémához hasonló, száraz, csillogó foltokat gyakran allergiás reakció okoz.

A röviddel étkezés után kialakuló emésztőrendszeri tünetek allergiás reakciót jelezhetnek a kagylókra. Hasi fájdalom vagy görcsök társulhatnak hányingerrel, hányással vagy hasmenéssel. Ha ezek a tünetek továbbra is fennállnak vagy súlyosbodnak, akkor kiszáradás alakulhat ki. Vér a székletben vagy a hányásban azt sugallhatja, hogy súlyos emésztőrendszeri károsodás történt, és azonnal orvoshoz kell fordulni.

Az anafilaxis viszonylag gyakori típusú kagylók allergiás reakciója, és perceken belül végzetesnek bizonyulhat. Az arc gyakran elkezd dagadni, gyorsan a nyelv és a torok felé. Ez a súlyos duzzanat a légzést nehézzé vagy lehetetlenné teheti. A vérnyomás szintje hirtelen csökkenhet, és szédülést, görcsöket vagy eszméletvesztést okozhat.

A kagylók enyhe allergiás reakciója súlyos lehet egy pillanat alatt, ezért azonnal figyelmeztetni kell az orvosi figyelmeztetést, ha allergiát feltételeznek. Amikor csak lehetséges, mentőt kell hívni a betegnek a legközelebbi kórházba történő szállításához. A támogató ellátás, például az újraélesztési erőfeszítések és az oxigénterápia megkezdődhet, mielőtt a beteg eléri a kórházat, ami nagymértékben növeli a túlélési esélyeket.